Smutný, sladký a bohatý na kultúru i dopravné zmeny: Taký bol rok 2021 v Nitre

Rok 2021 sa chýli ku koncu, pripomeňme si niekoľko viac i menej výrazných udalostí, ktoré Nitra zažila.

foto: NH

Problémový začiatok roka s Covidom

Rok 2021 pre Nitru a okolie začínal hekticky a smutne zároveň. Už na prelome rokov bolo vidieť, že koronavírus riadi práve v našom regióne, aj preto sa na Slovensku s očkovaním proti Covid-19 začalo 26. decembra 2020 v nitrianskej fakultnej nemocnici.

Začiatkom roka stúpal počet hospitalizovaných s Covid aj tých, ktorí boj s ochorením prehrali. Ozbrojené sily museli z Prešova previezť ďalšie pľúcne ventilátory pre pacientov. Keďže vakcinácia ešte nebola širšie dostupná, v okrese sa začalo hovoriť o plošnom testovaní, ktoré malo brziť rastúce počty obetí. Pohrebné služby nestíhali a do Nitry museli prieviesť chladiarenské návesy pre obete pandémie.

Pozitivita v regióne začala postupne klesať vďaka testovaniu aj protiepidemickým opatreniam, no pravidelné testovanie na mobilných odberných miestach ešte niekoľko mesiacov patrilo k bežným zastávkam podobne ako zatváranie a otváranie škôl a kultúrnych inštitúcií. Hromadné testovanie časom vystriedalo očkovanie. Kapacity očkovacích miest rástli s počto veľkokapacitných centier Nitrianskeho kraja a mobilných jednotiek organizovaných mestom Nitra.

Viacerí počas roka vymenili svoje pracovné aktivity za pomoc v nemocniciach. Medzi dobrovoľníkmi, ktorí pomáhali na covid oddeleniach boli kňazi, učitelia, študenti aj nitrianski herci.

Chátrajúce vily a ožívajúce kultúrne pamiatky

V meste máme množstvo budov s bohatou históriou, no nie všetky vydržia tlak času a okolností. Tak skončila aj história opustenej vily na Kmeťkovej ulici, ktorá patrila k pamätihodnostiam mesta. Dom, známy tiež ako „Mojtova vila“, bol postavený v roku 1929 pre manželov Lýdiu a Karola Verőovcov. V máji sa časť chátrajúcej budovy zrútila, v tom čase sa v ňom nachádzali ľudia bez domova, k vážným zraneniam však nedošlo.

Majiteľ dal neskôr vilu zbúrať, čo sa nestretlo s pochopením pamiatkarov a časti verejnosti.

Po zlej správe prichádzajú aj dobré. Na Kmeťkovej sa nielen búralo, ale aj rekonštruovalo. Z ďalšej známej budovy – vily Kollmannovcov má totiž vzniknúť kultúrne centrum s možnosťou ubytovania, pričom sa už viackrát otvorila verejnosti, napríklad aj počas festivalu Deň architektúry.

Nový šat dostáva tiež národná kultúrna pamiatka – bývalá banka na Štefánikovej triede, ktorá sa stala novým sídlom Asociácie Divadelná Nitra. S pomocou dobrovoľníkov a financií sa z miesta podarilo vytvoriť Bod.K7, ktorý má za sebou už niekoľko kultúrnych podujatí.

„Staré Tesco“ v centre mesta sa po niekoľkoročnej rekonštrukcii vrátilo k názvu Prior a koncom júna opäť otvorilo obchodné prevádzky.

Pribudol ďalší bod s historickou hodnotou. V parčíku pri VUB banke smerom k pešej zóne pribudli fragmenty Berlínskeho múru. Proti osadeniu fragmentov síce zaznelo niekoľko negatívnych názorov, napriek tomu od 16. novembra tvoria jeden z pamätníkov mesta.

Pripomeňme, že mesto má ešte plány s Kinom Lipa, priestorom za Centrom voľného času Dominou a mestskou tržnicou.

Zrušené výstavy, veľkolepé predstavenia, bohaté kultúrne leto a spoločné upratovanie

Výstavisku Agrokomplex sa ani tento rok nedarilo. Situácia s Covidom nedovoľovala organizovať tradičné výstavy v takej miere, ako obyčajne. Návštevníci si však mohli v obmedzenej miere pozrieť obľúbenú Gardeniu a podarilo sa otvoriť aj niekoľko Farmárskych trhov a Búrz exotov. Veľká časť výstav sa však realizovala iba v online priestore alebo bola presunutá do budúceho roka. Online priestor vo veľkej miere využívali aj Nitrianska galéria, Ponitrianske múzeum a nitrianske univerzity, ktoré takto realizovali napríklad dni otvorených dverí.

Do repertoára nitrianskych divadiel pribudli inscenácie Šípková Ruženka, Luskáčik, edukatívna hra Kým nastane ticho a veľkolepý muzikál Jozef a jeho zázračný farebný plášť. Nové divadlo svoje výročie oslávilo s divákmi bezplatnými predstaveniami v mestských častiach.

príprava kostýmov pre muzikál (foto: DAB)

Počas letných mesiacov sme naozaj mali z čoho vyberať. Prispeli k tomu pešie a cyklo prehliadky od Turistického informačného centra. Účastníci sa vybrali po stopách nitrianskych židov, do botanickej záhrady aj do zoborských lesov. Pestrý program ponúkla začiatkom júla Nitra, milá Nitra a neskôr nitrianske hody a dožinky. Nitriansky hrad zase ponúkal hudobné, tanečné a filmové večery.

Neporiadok na siedmich pahorkoch počas víkendov pomohli odstrániť akční dobrovoľníci, ktorí sa nezdráhali v čase voľna zobrať vrecia a prejsť sa po Borine, Kalvárii či hradnom kopci.

Zmeny v doprave

Od mája 2021 máme v Nitre nový most. Oficiálny názov Kalvársky most v ankete vybrali samotní obyvatelia. V lete sa udiali zmeny v prímestkej autobusovej doprave, cestujúci majú odvtedy možnosť zakúpiť si spiatočný cestovný lístok. No a jedna výrazná zmena nás čaká už od zajtra – nitriansku mestskú autobusovú dopravu bude zabezpečovať nový dopravca. Arrivu nahradí spoločnosť Transdev. Otvorená je už aj križovatka Šindolka, ktorá má zlepšiť dopravnú situáciu Strategického parku v Nitre.

S kurióznymi prípadmi sa počas roka stretávajú najmä policajti

Na záver si pripomeňme aj zopár kuriozít. Slovák z obce Žihárec si nechal z Juhoafrickej republiky doviezť tigra, ktorého používal na komerčné účely, dostal sa tak do problémov s políciou. Tie mal tiež vodič auta, ktorý si síce nasadil priblu a reflexnú bundu, no jeho auto nemalo čelné sklo, funkčné smerové a brzdové svetlá ani motor, smerovalo teda rovno na autovrakovisko. Jeden nespokojný občan si povedal, že „klin sa klinom vybíja“ a na policajnú hliadku zavolal ďalšiu hliadku. Ďalší si nedávno sadol za volant z tronásobným zákazom a potom policajtov ponúkal vianočnými koláčmi. Kde skončili koláče nevieme, ale vodič strávil Vianoce v cele.

Sladký koniec roka v podobe dobrých skutkov

Negatívne správy z politickej scény (aj tej regionálnej) a zo zdravotníctva dopĺňajú tie veselšie, kedy sa vďaka rôznym zbierkam podarilo pomôcť a poďakovať tým, ktorí to najviac potrebujú. Napríklad Potravinárska škola na Cabajskej ulici v Nitre v marci upiekla tisícky veterníkov pre vyčerpaných zdravotníkov. Viacerí z vás sa možno zapojili do vianočných zbierok na SPU a Agrokomplexe, alebo ste sa pridali k výzve Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok a Vianoce z krabičky.

Zdravotníci si ani tento rok sviatky neužijú v tak, ako väčšina z nás. Učitelia sa preto rozhodli, že im spríjemnia chvíle v službe. Napiekli im vianočné koláče a priniesli ich rovno do nemocnice.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password