Ministerstvo vysvetľuje, prečo niektorí čakajú na termín očkovania dlhšie, zatiaľ čo iní ho už majú za sebou

Dôvodom môže byť viacero.

foto: MZ SR

Z radov záujemcov o očkovanie proti ochoreniu Coviid-19 sa ohlasujú najmä starší občania, ktorí po prihlásení do takzvanej Čakárne, čakajú na pridelenie termínu dlhšie, než mladšie vekové kategórie. Pre urýchlenie pridelenia termínu môže údajne pomôcť, ak sa záujemca zaregistruje znova.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že je to jedno z riešení. Dôvodov, prečo niektorí čakajú dlhšie, je však viacero.

Ako dlho budete čakať na termín, závisí od toho, koľko ľudí starších od vás sa hlási, alebo bude hlásiť na očkovacie centrá, na ktoré ste sa prihlásili aj vy. „Termíny sa prideľujú podľa veku. Ľudia, ktorí sa zaregistrovali do Čakárne neskôr ako vy, ale sú starší, dostanú termín skôr ako vy. Najpravdepodobnejší dôvod, prečo vám doteraz neprišiel termín, je to, že v Čakárni bolo na vami vybrané očkovacie miesta registrovaných ešte stále dosť ľudí starších, ako ste vy,“ vysvetľuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Stále platí, že vakcínou od spoločnosti AstraZeneca sa očkujú občania vo veku od 40 do 59 rokov a vakcínami Pfizer/Biontech a Moderna sa očkujú ľudia vo veku 60 a viac rokov. Rezort pripúšťa, že o AstraZenecu bol v niektorých regiónoch nižší dopyt, preto sa mladší k termínu dostali skôr, zatiaľ čo tí starší, aj po dlhšom čase zostávajú v Čakárni.

Treba si vybrať viac vakcinačných centier.

Hoci je to menej pohodlné riešenie, ministerstvo odporúča, aby si občania pri registrácii v Čakárni zvolili viac vakcinačných centier, čo má zaručiť aj širšiu ponuku, teda skorší termín. Dôvodom, pre ktorý iní stále na svoj termín čakajú, môžu byť aj počiatočné technické problémy Čakárne. „Ak ste sa registrovali len na jedno vakcinačné centrum, alebo ste registráciu urobili počas prvých dní od spustenia Čakárne, odporúčame registráciu upraviť a pridať si v nej ďalšie očkovacie centrá,“ dodáva ministerstvo, pričom v Čakárni má pribudnúť niekoľko noviniek, ktoré proces vakcinácie zrýchlia.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password