Ako budú vyzerať veľkonočné sviatky, povedia až budúcotýždňové ukazovatele

Odtieň červenej na covid mape v Nitrianskom kraji postupne slabne.

zdroj: MZ SR

„Ukazovatele nás môžu napĺňať miernym optimizmom,“ vyjadril sa k aktuálne mierne sa zlepšujúcej pandemickej situácii štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura. Momentálne je 3620 nemocničných lôžok obsadených covidovými pacientmi. Klesajú počty pozitívnych testov, znižuje sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a počet covid pacientov v nemocniciach. Vyšší zostáva zatiaľ počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. 

„Túto Veľkú noc ešte musíme vydržať, zaťať zuby,“ vraví dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger.

Možné sprísnenie opatrení počas nadchádzajúcich sviatkov závisí od budúcotýždňových ukazovateľov pandemickej situácie, pričom pripomína aj platný Covid automat. Minister ďakuje občanom za dodržiavanie nastavených opatrení, podľa neho aj preto Slovensko nemuselo pristúpiť k úplnému zastaveniu ekonomiky. „Najbližšie týždne a mesiace si nemôžeme povedať, že opatrenia hodíme do vzduchu,“ vraví Heger.

Nitra a Trenčín, ktoré majú zatiaľ nižšie percentá zaočkovaných, by sa postupne mali dostať na úroveň iných krajov.

Ide o krajské mestá, v ktorých sa počas uplynulého víkendu začalo očkovať vo veľkokapacitných očkovacích centrách (VOC). V Nitre na Spojenej škole chceli pôvodne denne zaočkovať 1000 osôb, napokon tu dávku vakcíny počas soboty a nedele dostalo dokopy 1920 osôb. Využíva sa tu vakcinačná látka od AstryZeneca, pri ktorej ostatné dva týždne zaznamenali pokles dodávok.

Otvorenie VOC na Spojenej škole v Nitre (zdroj: nh)

V boji proti koronavírusu majú pomôcť takzvané monoklonálne protilátky. Rezort o nich aktuálne rokuje

Podľa Jany Ježíkovej, štátnej tajomníčky rezortu zdravotníctva, by malo ísť o tretiu zbrať proti Covidu. Spočívajú v tom, že organizmu dávajú pasívne protilátky, narozdiel od od vakcín, ktoré poskytujú aktívne protilátky. „Momentálne je SR v procese zabezpečovania a obstarávania dvoch druhov protilátok,“ uviedla tajomníčka. Ide o bamlanivimab a regeneron, ktoré sa podávajú ako infúzie v nemocničnom prostredí. Sú určené pre ľudí v počiatočnom štádiu ochorenia a zároveň pre tých, u ktorých sa predpokladá horší priebeh ochorenia Covid-19. Treťou látkou má byť polyklonálna látka hyperimúnny globulín. Extrahuje sa z krvej plazmy osoby, ktorá prekonala Covid alebo bola proti ochoreniu očkovaná.

Celé územie Slovenska zostáva v čiernej farbe, pretože počet hospitalizovaných pacientov stále neklesol pod 3000

Slovensko je teda stále vo IV. stupni varovania. Regionálne bude Slovensko od 29. marca rozdelené na 14 čiernych (Čadca, Gelnica, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Lučenec, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Ružomberok, Trenčín, Turčianske Teplice, Žilina), 58 bordových (Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I-V, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Humenné, Komárno, Košice I-IV, Košice –okolie, Levoča, Liptovský Mikuláš, Malacky, Martin, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Senica, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen) a 7 červených okresov (Kežmarok, Levice, Medzilaborce, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce).

Nateraz bol v Nitrianskom kraji červený iba okres Nové Zámky. Okresy Komárno, Levice, Zlaté Moravce, Nitra, Topoľčany a Šaľa sú v týžni od 22. do 28. 3. bordové. Po novom by červených okresov v kraji malo byť viac. „Dôležité je však uviesť, že pri indikovanej zmene farby automatu v okrese do nižšieho pásma sa čaká na stabilizáciu tohto stavu jeden týždeň,“ uviedol pred časom vo svojom stanovisku Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Dnes tiež zverejnil emailovú adresu (nr.porusovanieopatreni@uvzsr.sk), ktorá má slúžiť na nahlásenie porušovania opatrení určených proti šíreniu koronavírusu.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password