U kňaza z dediny neďaleko Nitry potvrdili koronavírus: Obec požiadala o nahlasovanie kontaktov

Kostol a viaceré spoločné prietory sú do odvolania zatvorené.

V obci Svätoplukovo vzdialenom od Nitry približne 15 km testy potvrdili koronavírus u miestneho farára. Obec obyvateľom pripomína dôležitosť nahlásenia prípadného kontaktu. „Na základe pozitívneho testu na Covid 19 u katolíckeho pána farára Rudolfa Daňa nás Epidemiológia Nitra žiada o nahlásenie bežného kontaktu a úzkeho kontaktu s pánom farárom,“ upozorňuje vedenie obce na svojom webe.

Za bežný kontakt sa pritom považuje, ak s ním bol niekto do 15 minút, za predpokladu, že osoby boli od seba vzdialené viac ako 2 metre a mali rúška. „Za úzky kontakt považujeme vzdialenosť menšiu ako 2 m bez rúška, dlhšie ako 15 minút,“ pokračuje vedenie obce.

K úzkemu kontaktu patrí aj podanie ruky, rozprávanie v úzkom priestore na fare, návšteva u farníkov, svätá spoveď a pod.

Podľa zverejnených údajov, ak niekto okolo pána farára prešiel na ulici, nejde o úzky kontakt, no každý, kto bol v kostole na omši, už nejaký kontakt mal. Osoby v bežnom a úzkom kontakte mali nahlásiť svoje údaje na Obecnom úrade v Svätoplukove. Prvoprijímajúce deti a birmovancov už majú zaevidovaných.

Starosta obce Ivan Lobodáš uviedol, že vzhľadom na ochorenie v obci boli prijaté určité opatrenia. Kostol, úrad a základná škola s materskou školou sú do odvolania zatvorené. Nemali by prebiehať ani kultúrne, športové a spoločenské podujatia.

Osoba sa pri bežnom a úzkom kontakte s koronavírusom sleduje sama po dobu 14 dní.

Ak nastúpi minimálne jeden z príznakov, ako je kašeľ, dýchavičnosť, horúčka a bolesť hrdla, je potrebné neodkladne telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára. V prípade úzkeho kontaktu je dĺžka trvania protiepidemických opatrení v dĺžke 14 dní a nariaďuje ich Regionálny úrad verejného zdravotníctva Nitra.

„Vyzývame všetkých obyvateľov obce, aby sa správali zodpovedne, primerane k svojmu zdravotnému stavu, aby dodržiavali preventívne a prípadne karanténne opatrenia a riadili sa pokynmi, ktoré sú zverejnené na stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR,“ dodal Ivan Lobodáš.

foto ilustračné (pixabay.com)

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password