Nitrianske povesti: Nápomocný pavúk a dobrotivý anjel

Legenda o sv. Svoradovi, ktorého jaskyňu a prameň nájdeme v lesoch nášho Zobora, hovorí o dávno zabudnutom príbehu.

Svätý Svorad nosil, podľa dochovaných zdrojov, tŕňovú korunu a železné reťaze omotané okolo pása. Činil tak preto, lebo mu to kázala jeho viera a asketický spôsob života. Okrem trýznenia svojho tela a neustáleho modlenia, sa mních potýkal aj s pravidelným pôstom. Počas neho sa mu neštítilo pracovať v lese. Jedného dňa mu od námahy prišlo neuveriteľne zle. Starý muž si myslel, že zomrie, no vo chvíli, keď cítil, že má smrť za chrbtom, sa mu pred očami zjavil jeho záchranca.

Unsplash

„V tedy k nemu údajne prišiel anjel, ktorý ho doviedol až do neďalekého kláštora. Takýmto zázračným spôsobom mu zachránil život,“ vysvetľuje Mária Danková, turistická sprievodkyňa.

Spomínaný Zoborský kláštor bol v dávnych časoch považovaný za veľmi bohatý. Preto nebolo prekvapením, že sa stával častým terčom miestnych zbojníkov a lúpežníkov. Tí nekradli len cennosti, ale aj ľudské životy. „Kláštor veľmi často vyrabovali alebo vyplienili, snažili sa ho aj podpáliť,“ prezrádza Mária Danková.

Pri jednom takomto prepade sa výkriky z božieho domu niesli k jaskyni, kde vtedy prebýval sv. Svorad. Lúpežníci si jeho útočisko všimli, no jaskyni nevenovali pozornosť, kým nezaregistrovali jeho pohyb, potom sa rozhodli miesto preskúmať. „Začali sa štverať hore po sklách, mysleli si, že tam nájdu väčšie bohatstvo. Svätý Svorad zašiel hlbšie do jaskyne,“ hovorí sprievodkyňa. Tesne pred vstupom si však zlodeji a vrahovia všimli, že celý vchod zdobí obrovská pavúčia sieť s pavúčikom uprostred.

„Zbojníci si na mieste povedali, že keď je tam toľko pavučín, asi vnútri nikto a nič nebude,“ dodáva Danková.

Chlapi sa otočili na päte a dali sa na odchod. Potom, ako odišli, sa sv. Svorad poďakoval Pánu Bohu za pomoc, ktorá prišla v podobe pavúka.

Viac sa dozviete v reportáži TV Nitrička tu.

V prípade pripomienok alebo námetov na články ma neváhajte kontaktovať na adresu barbora.blaskova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password