Tie sa týkajú regionálneho pôvodu surovín, tradície výrobku, výrobného postupu alebo zloženia, ako aj ručnej práce a výnimočnosti produktu a služby vo vzťahu k regiónu.
Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) sa minulý rok stala držiteľom ochrannej známky regionálneho produktu, ktorú doteraz získalo 35 výrobkov.
„Najväčšie zastúpenie spomedzi držiteľov značky majú vinári a včelári, čo svedčí o rozmanitosti a jedinečnosti regiónu Ponitrie v produkcii vína, chovu včiel a produkcii medu,“ uvádza NOCR. Certifikačná komisia rozhodla o udelení značky kvality na včelí med a peľ, víno, sviečky z včelieho vosku, kozie mlieko, medové pečivo, ubytovacie služby, zážitkové návštevy včelej farmy, upcyklované košele a šaty, kvetinomaľbu a konopné semienka. Na ďalšie obdobie udelila komisia značku aj na sušené a tekuté chilli, umelecké rezbárstvo, ubytovacie a stravovacie služby, kravské mlieko, víno, včelí med a peľ, solčiansky skladaník a medovinu.
„Hlavným cieľom regionálneho značenia je pomôcť miestnym živnostníkom, remeselníkom, firmám a zariadeniam v cestovnom ruchu s propagáciou a predajom miestnych výrobkov a služieb, a tým podporiť rozvoj regiónu,“ dodáva NOCR a ďalšia výzvu pre výrobcov plánuje spustiť v auguste tohto roka.