Recept na leto: Vyprážané orechové pirôžky

Prinášame vám ďalšie pokračovanie receptov na leto. Opäť je to pochúťka, kde výraznou ingredienciou sú orechy.

Na čo kupovať drahé zákusky? Veď každého rodinného príslušníka poteší viac nejaký domáci výtvor. U nás doma sa tento víkend nesmažili ani rezne, ani karfiol, ale orechové pirôžky.

Na prípravu potrebujeme:
Cesto:
500 g polohrubej múky
42 g droždia
300 ml mlieka
1 varený zemiak v šupke
1 vajce
1 PL oleja
2 PL cukru
štipka soli

Plnka:
200 g mletých
orechov
1 PL rumu
mlieko a cukor (podľa potreby)

Postup:
Cesto:
Droždie miešame s cukrom až do formy kašičky. Ďalej pridáme kúsok z vlažného mlieka (približne 50 až 100 ml). Zmes necháme zakrytú utierkou cca 10 minút. Uvarený, ale už vychladnutý zemiak nadrobno nastrúhame a pridáme do osolenej múky. Potom pridáme lyžicu oleja, vajce a vykysnutý kvások so zvyškom letného mlieka. Z tohto vypracujeme hustejšie cesto. Neustále ho podsypávame múkou, aby sa nám nelepilo. Zmes necháme nakysnúť na teplom mieste približne 20 – 30 minút. Tým sa zmení aj veľkosť cesta.

Plnka:
Do pomletých orechov pridáme rum a cukor podľa chuti. Konzistenciu môžeme zlepšiť aj tým, že pridáme mlieko.

Keď nám cesto nakysne, tak ho rozvaľkáme na približne centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na obdĺžničky. Na každý kúsok dáme istú časť plnky. Pirôžky stočíme, konce spojov dobre pritlačíme. Vyšúľame valčeky a necháme ich chvíľu nakysnúť. Ďalej si dáme vyhriať olej do hlbokej panvice. Pred ich vyprážaním ich ešte raz vyšúľame do dlhšieho šúľku a opatrene vložíme do panvice. Olej musí byť rozhorúčený, ale oheň nemôže byť silný, aby pirôžky nezhoreli. Pravidelne ich otáčame, aby boli zo všetkých strán upečené. Osmahnuté sú už za 5 až 10 minút. Posypeme ich cukrom a môžeme s radosťou podávať.

Dobrú chuť!

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: marko.mikulasik@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password