Na čo kupovať drahé zákusky? Veď každého rodinného príslušníka poteší viac nejaký domáci výtvor. U nás doma sa tento víkend nesmažili ani rezne, ani karfiol, ale orechové pirôžky.
Na prípravu potrebujeme:
Cesto:
500 g polohrubej múky
42 g droždia
300 ml mlieka
1 varený zemiak v šupke
1 vajce
1 PL oleja
2 PL cukru
štipka soli
Plnka:
200 g mletých orechov
1 PL rumu
mlieko a cukor (podľa potreby)
Postup:
Cesto:
Droždie miešame s cukrom až do formy kašičky. Ďalej pridáme kúsok z vlažného mlieka (približne 50 až 100 ml). Zmes necháme zakrytú utierkou cca 10 minút. Uvarený, ale už vychladnutý zemiak nadrobno nastrúhame a pridáme do osolenej múky. Potom pridáme lyžicu oleja, vajce a vykysnutý kvások so zvyškom letného mlieka. Z tohto vypracujeme hustejšie cesto. Neustále ho podsypávame múkou, aby sa nám nelepilo. Zmes necháme nakysnúť na teplom mieste približne 20 – 30 minút. Tým sa zmení aj veľkosť cesta.

Plnka:
Do pomletých orechov pridáme rum a cukor podľa chuti. Konzistenciu môžeme zlepšiť aj tým, že pridáme mlieko.
Keď nám cesto nakysne, tak ho rozvaľkáme na približne centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na obdĺžničky. Na každý kúsok dáme istú časť plnky. Pirôžky stočíme, konce spojov dobre pritlačíme. Vyšúľame valčeky a necháme ich chvíľu nakysnúť. Ďalej si dáme vyhriať olej do hlbokej panvice. Pred ich vyprážaním ich ešte raz vyšúľame do dlhšieho šúľku a opatrene vložíme do panvice. Olej musí byť rozhorúčený, ale oheň nemôže byť silný, aby pirôžky nezhoreli. Pravidelne ich otáčame, aby boli zo všetkých strán upečené. Osmahnuté sú už za 5 až 10 minút. Posypeme ich cukrom a môžeme s radosťou podávať.

Dobrú chuť!