Keď som bol mladší, pizzu som nemal rád. Zaujímavé bolo, že bez toho, aby som ju ochutnal. Nakoniec ma jeden môj spolužiak zo základnej školy prinútil dať si jeden kúsok a od tej chvíle pizzu jednoducho milujem. Úprimne napísané, niekedy, keď ma nebaví utrácať veľa peňazí za pizzu, napečiem mojej rodine tieto chutné pizza koláče. Výhodou je, že na tento typ koláča netreba veľké množstvo ingrediencií.
Do vnútra preto môžeme dať „čo chladnička dá“.
Na prípravu potrebujeme:
200 g polohrubej múky
pol vrecúška sušeného droždia
2 dl vlažného mlieka
štipka cukru
štipka soli
1 lyžička pizza korenia
2 čajové lyžičky oleja
1 rajčinový pretlak + 1 strúčik cesnaku
1 klobásu
kukuricu
tvrdý syr
2 feferónky
Príprava koláča:
Na plech dáme papier na pečenie. V miske zmiešame dokopy polohrubú múku, droždie, mlieko, štipku soli a cukru, pizza korenie a olej. Zmes prikryjeme utierkou a položíme na teplé miesto, aby nám cesto poriadne nakyslo. Necháme vykysnúť v teple približne 20 minút. Keď zmes nakysne, vyvaľkáme ju na doske. Rozvaľkané cesto trochu potrieme olejom, pridáme rajčinový pretlak, v ktorom je pretlačený cesnak. Vďaka cesnaku má koláč nádhernú vôňu. Ďalej pridáme nakrájanú klobásu, postrúhaný syr, kukuricu a nakrájané feferónky. Samozrejme, každý si tam môže pridať ingrediencie podľa vlastnej chuti.
Cesto skrútime do rolky.
Každé 2 cm odkrojíme a dáme na plech. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C približne 30 -35 minút.
Dobrú chuť!