Pohľad do minulosti: V Komjaticiach vytvorili model niekdajšieho kaštieľa

Prostredníctvom novovzniknutého 3D modelu si Komjatičania možu detailne prezrieť kaštieľ, ktorý bol kedysi domovom mnohých významných rodov.

Majestátny kaštieľ hostil veľa významných osobností a odohralo sa v ňom mnoho životných príbehov. Pôvodný kaštieľ stál neďaleko farského Kostola sv. Alžbety v Komjaticiach. Nachádzal na ostrove, ktorý vznikol medzi pôvodným korytom rieky Nitra a vykopaným umelým kanálom.

Autorom 3D modelu je Komjatičan Miroslav Kanás, ktorý prostredníctvom svojho diela umožnil obyvateľom pohľad na zaniknutý kus histórie. Model zachytáva okrem kaštieľa aj dvor a okolie.

Autor modelu Miroslav Kanás

Model bude umiestnený na Obecnom úrade v Komjaticiach, kde si ho môžu záujemcovia pozrieť.

Minulosť

Kaštieľ dal postaviť v polovici 18. storočia nový zemepán mestečka Komjatice Anton I. Grasalkovič. Pôvodne išlo o prízmený neskorobarokový kaštieľ s pôdorysom v tvare písmena U. Neskôr bol nadstavený o jedno poschodie a prestavaný na spôsob francúzskeho zámku novým majiteľom, barónom Móricom Wodianerom. Pri kaštieli založil rozsiahly park po oboch stranách rieky Nitry, ktorý nadväzoval priamo na budovu kašieľa a siahal až po mlyn a skleník. Začiatkom 19. storočia bol majiteľom kaštieľa gróf Ján Nemeš, neskôr jeho syn Ladislav. 
V kaštieli sa nachádzala aj baroková Kaplnka Panny Márie s výhľadom na kaštieľsky park. V nej sa sobášil aj vtedajší komjatický zemepán Anton I. Grasalkovič v Teréziou Klobušickou, vdovou po grófovi Františkovi Forgáchovi. Zaujímavou stavbou bol skleník z 18. storočia, ktorého centrálna veža mala výšku 12 m. Bol umiestnený v parku a pestovali v ňom aj rôzne cudzokrajné rastliny.
Kaštieľ bol s parkom spojený dvoma mostami cez rieku Nitru, ďalším reťazovým mostom pre koče a autá, cez mlynský náhon bol spojený s obcou. Severovýchodne od kaštieľa bol situovaný dolný mlyn, ktorý bol v 50. rokoch 20. storočia vyradený z prevádzky a v roku 1964 rozobraný. Hospodársky dvor kaštieľa bol od neho situovaný južne a oddelený pásom vysokej zelene. V areáli v smere od hospodárskeho dvora pri mlynskom náhone bol aj liehovar – pálenica s vysokým pálenickým komínom.

Strecha aj interiér kaštieľa boli v roku 1945 prechodom frontu cez Komjatice zničené (kaštieľ vyhorel) a po roku 1954 bol zbúraný.

Autor fotiek: Miriama Lörinczová

Zdroj: FB Komjatice

Som šéfredaktorkou Nitrianskeho hlásnika, ktorý tvorí tím mladých ľudí zaujímajúcich sa o aktuálne dianie a mapujúcich novinky z Nitry a okolia. Sme súčasťou televízie Nitrička, vďaka ktorej podchytávame dianie nielen prostredníctvom online sveta, ale témy ďalej rozvíjame aj v rámci nášho vysielania. Ak máte požiadavku na reportáž, sťažnosti, tipy alebo námety, neváhajte ma kontaktovať na adrese miriama.polakova@nitrianskyhlasnik.sk alebo na telefónnom čísle 0915/595 261

Televízia Nitrička

Forgot Password