Gastroprevádzky po dlhej dobe otvorili. Aké podmienky musia dodržať?

Podnikatelia v gastronomickom sektore môžu otvoriť svoje prevádzky pre verejnosť od včerajšieho dňa, 3. januára.

Od 3. januára platí na Slovensku vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá dovoľuje otvoriť prevádzky verejného stravovania. Interiéry reštaurácií a kaviarní môžu byť podľa nového nariadenia otvorené v režime OP – pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19. Povolená je taktiež konzumácia jedál a nápojov na mieste a za dodržania viacerých podmienok.

V režime základ môže naďalej fungovať len výdaj jedál, ktoré si zákazníci vezmú so sebou.

„Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, teda aj terás a podobných vonkajších priestorov. Konzumovať na mieste môžu len osoby v režime OP a prevádzkovatelia musia dodržať aj ostatné podmienky stanovené vo vyhláške,“ píše sa na stránke ÚVZ SR. Obsadených môže byť len 50 % kapacity prevádzky. Za jedným stolom môžu sedieť najviac štyri osoby alebo osoby, ktoré sú spolu v jednej domácnosti. Zabezpečené musia byť aj odstupy medzi stolmi jednotlivými stolmi.

Maximálna kapacita 50 % sa však netýka závodných či školských jedální, a tiež ani reštaurácií v hoteloch, ktoré poskytujú služby pre ubytovaných hostí.

„Reštaurácie môžu fungovať aj po 20:00, keďže prihliadame na to, že reštaurácia môže mať donáškovú službu. Ak ide o prítomnosť ľudí po 20:00 v prevádzkach, upozorňujeme na platný zákaz vychádzania po 20:00,“ uvádza ÚVZ SR. Hotelové reštaurácie, ktoré obsluhujú výhradne ubytovaných hostí v režime OP + test, majú povolené vyššie kapacity. „Konzumácia vo foodcourtoch obchodných domov stále nie je povolená. Reštaurácie, ktoré majú v nákupných centrách svoje priestory, môžu fungovať za dodržania stanovených podmienok,“ dodáva ÚVZ SR.

Televízia Nitrička

Forgot Password