Od 3. januára platí na Slovensku vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá dovoľuje otvoriť prevádzky verejného stravovania. Interiéry reštaurácií a kaviarní môžu byť podľa nového nariadenia otvorené v režime OP – pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19. Povolená je taktiež konzumácia jedál a nápojov na mieste a za dodržania viacerých podmienok.
V režime základ môže naďalej fungovať len výdaj jedál, ktoré si zákazníci vezmú so sebou.
„Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, teda aj terás a podobných vonkajších priestorov. Konzumovať na mieste môžu len osoby v režime OP a prevádzkovatelia musia dodržať aj ostatné podmienky stanovené vo vyhláške,“ píše sa na stránke ÚVZ SR. Obsadených môže byť len 50 % kapacity prevádzky. Za jedným stolom môžu sedieť najviac štyri osoby alebo osoby, ktoré sú spolu v jednej domácnosti. Zabezpečené musia byť aj odstupy medzi stolmi jednotlivými stolmi.
Maximálna kapacita 50 % sa však netýka závodných či školských jedální, a tiež ani reštaurácií v hoteloch, ktoré poskytujú služby pre ubytovaných hostí.
„Reštaurácie môžu fungovať aj po 20:00, keďže prihliadame na to, že reštaurácia môže mať donáškovú službu. Ak ide o prítomnosť ľudí po 20:00 v prevádzkach, upozorňujeme na platný zákaz vychádzania po 20:00,“ uvádza ÚVZ SR. Hotelové reštaurácie, ktoré obsluhujú výhradne ubytovaných hostí v režime OP + test, majú povolené vyššie kapacity. „Konzumácia vo foodcourtoch obchodných domov stále nie je povolená. Reštaurácie, ktoré majú v nákupných centrách svoje priestory, môžu fungovať za dodržania stanovených podmienok,“ dodáva ÚVZ SR.