Vráble opäť upozorňujú na pohyb medveďa v okolí. O ďalšom postupe komunikovali s kompetentnými

Podľa údajov mestského úradu sa medveď pohyboval v okolí železnice smerom na obec Paňa a smeroval na vinohrady.

foto ilustračná: pixabay.com

Minulý mesiac sme informovali o oznamoch obcí v Nitrianskom kraji, v ktorých bol podľa hlásení spozorovaný medveď. „Medveď videný v našom okolí. V katastri časti Dyčka bol spozorovaný medveď, o čom nás informovala štátna polícia. Z uvedeného vás žiadame o zvýšenú opatrnosť v tejto lokalite,“ informuje po niekoľkých týždňoch opäť vrábeľská radnica.

Mesto o situácii komunikovalo so Zasahovým tímom pre medveďa hnedého, mestskou a štátnou políciou aj miestnymi poľovníckymi združeniami.

Ak je to možné a bezpečné, občania by mali z dôvodu monitorovania medveďa odfotiť a poslať v správe na Facebook mesta Vráble, emailom na zastupca@vrable.sk alebo priamo zásahovému tímu.

Uviesť by mali tiež svoje meno, priezvisko, telefónny kontakt, dátum, čas a miesto, kde šelmu spozorovali.

Výskyt šelmy hlásili začiatkom júna aj nitrianskej mestskej polícii.

Podľa telefonického oznamu sa ohlasovateľ „presúval z Dražoviec so synom a ten videl na Zobore nad Liečebným ústavom medveďa“. Policajt z operačného strediska oznamovateľa požiadal, aby udalosť nahlásil aj na linku 158 alebo 112 a dispečingu presne uviedol miesto výskytu medveďa, prípadne jeho približnú veľkosť a smer pohybu. Medveď už v ten večer nebol spozorovaný. Polícia udalosť nahlásila na miestne príslušný poľovný zväz.

Samotársky „vegetarián“ na prechádzke.

Podľa Zásahového tímu pre medveďa hnedého ide o najväčšiu slovenskú šelmu so spoločenskou hodnotou 3690 €. Pôsobí síce ťarbavým dojmom, no pri behu dokáže vyvinúť rýchlosť až 50 km za hodinu. „Medvede sú všežravce, ktoré konzumujú zelené časti rastlín, plody, rôzne bezstavovce, lovia aj stavovce, najmä menšie, ale príležitostne aj raticovú zver a vyhľadávajú zdochliny. Rastlinná potrava tvorí až 90% jeho jedálnička,“ uvádza Zásahový tím.

Ruja u medveďov prebieha približne od konca mája do začiatku augusta, inak sú skôr samotári. Problémom sú najmä synantropné medvede, ktoré sa často pohybujú v okolí ľudských obydlí.

„Medvedica si vo väčšine prípadov bráni svoje mláďatá a s veľkou pravdepodobnosťou na človeka – ktorého považuje za hrozbu zaútočí,“ upozorňuje Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu. Pri strete s medveďom ale nemusí vždy prísť k útoku.

Stret na väčšiu vzdialenosť predstavuje len minimálne riziko. Odporúča sa hlasnejšie rozprávať, prípadne zapískať, zatlieskať, neutekať, radšej sa pomaly vzdialiť a zvážiť návrat trasou späť.

Televízia Nitrička

Forgot Password