Radnica vyčísluje finančné výpadky vznikajúce v dôsledku koronavírusu

Do mestskej pokladnice pre opatrenia proti epidémii neprídu tisíce eur.

foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)

Tak, ako sa očakávalo, protiepidemiologické opatrenia prinášajú výpadky v mestských financiách. Nitriansky mestský úrad zverejnil konkrétnejšie čísla. Počíta s výpadkami za daň z nehnuteľností a pri dani za ubytovanie. Ide približne o 14, 9-percentný pokles plánovaných príjmov.

Najviac sa na ňom podieľajú právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia.

„Napríklad také výstavisko Agrokomplex nám dlhuje celú sumu vo výške  33 000 eur, keďže neorganizuje žiadne výstavy, nemá žiadne príjmy a ešte musí držať v stave i svojich zamestnancov,“ vysvetľuje Vladimír Petrík, vedúci odboru miestnych daní a poplatkov na mestskom úrade.

Zatvorenie podnikov, inštitúcií a ďalších objektov spôsobilo značný výpadok aj pri dani za komunálny odpad.

Očakávaný výpadok príjmov v tejto oblasti sa pohybuje vo výške 400-tisíc eur, čo predstavuje pokles o 8, 8 percenta, a to najviac zo strany právnických osôb a fyzických osôb – podnikateľov. Podľa Vladimíra Petríka sa to týka tiež škôl a školských zariadení. Na znižovanie príjmov upozorňoval už na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Práve školské zariadenia patria k tým, ktoré boli počas pandémie zatvorené, takže sa im znížil predpis poplatku.

Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR museli byť od 12. marca zatvorené aj hotely, penzióny a iné ubytovacie zariadenia, čo ovyplyvňuje aj výsledný výšku pri dani za ubytovanie. Tu mestský úrad očakáva výpadok približne v hodnote 150 tisíc eur. Znížený výber daní za ubytovanie vychádza aj z následného nižšieho počtu ubytovaných hostí po uvoľňovaní opatrení.

„Pri ostatných miestnych daniach radnica neočakáva žiadne výpadky príjmov,“ dodala na záver Ľudmila Synaková z odboru komunikácie a propagácie mestského úradu.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password