Odborná konferencia na počesť M. R. Štefánika

V rámci spomienky na 100 rokov od jeho tragickej smrti sa v Dome Matice slovenskej v Nitre uskutoční odborná konferencia.

4. mája uplynulo 100 rokov od úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika. Počas celého roka sa po Slovensku organizovali mnohé výstavy a podujatia, ktoré oslavovali tohto dôležité muža našej histórie, ktorý bol jednou z kľúčových osobností pri založení Česko-Slovenska.

Táto odborná konferencia je upriamená skôr na pedagógov, otvorená je však aj záujmu širšej verejnosti. Organizátori chcú vytvoriť priestor, kde príde k odovzdaniu praktických poznatkov pedagógov, historikov a umelcov.

„Prednášať budú zástupcovia vzdelávacích a umenovedných inštitúcií, a to Slovenského historického ústavu Matice slovenskej, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Spolku slovenských spisovateľov,“ informujú organizátori.

Konferencia sa uskutoční 5. novembra o 9.00 hodine v Dome Matice slovenskej na Dolnočermánskej ulici v Nitre.

Sprievodný program podujatia:

  • Historický dokument Matice slovenskej „Milan Rastislav Štefánik – symbol slobody slovenského národa“
  • Kufor legionára – výstava predmetov z I. svetovej vojny, skladanie tangramov zo Sibírskej magistrály
  • Výstava mapujúca osudy legionárov mikroregiónu Cabajského potoka
  • Výstava a prezentácia medzinárodného študentského projektu na tému I. svetovej vojny a osobnosť generála M. R. Štefánika očami študentov a ich interaktívnych a tvorivých výstupov
  • Filatelistická výstava
  • Prezentácia Vydavateľstva Matice slovenskej

„Prednášky poukážu na rôzne aspekty pôsobenia M. R. Štefánika a taktiež na stálu aktuálnosť jeho odkazu. Cieľom konferencie je rovnako vyzdvihnúť Štefánikovu osobnosť ako Európana s nadčasovým pohľadom na svet a jeho dianie,“ dodali ku konferencii organizátori.

Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Organizátorom podujatia je Dom Matice slovenskej v Nitre a Pedagogický odbor Matice slovenskej.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady? Kontaktujte ma na mailovej adrese: daniel.micik@nitrianskyhlasnik.sk :-)

Televízia Nitrička

Forgot Password