Prejdite sa Borinou: teraz už bezpečne

Na Borine sa opäť upratovalo. Tento raz sa brigádnici zamerali na pamiatkový objekt Turecká varta.

Brigádu, pri ktorej sa upratalo okolie Tureckej varty, inicioval Richard Bako. Podnetom bol nedávny príspevok vo facebookovej skupine Priatelia Čermáňa. Podľa príspevku v skupine bol problém dostať sa k varte. Cesta k nej bola zalesnená burinou a náletovými drevinami. Bako sa preto rozhodol zorganizovať brigádu. Informoval o nej aj na sociálnej sieti formou podujatia s názvom Zachráňme spolu Tureckú baštu na Borine pod Klokočinou.

„Cieľom bolo sprístupnenie cesty ku Tureckej varte na Šibeničnom vrchu pre návštevníkov tejto pamiatky a jej okolia,“ povedal Richard Bako.

Brigádu sa rozhodol organizovať aj z dôvodu spomienok na detstvo na Borine. „K tejto akcii som sa odhodlal pretože sme vyrastali s bratom na Klokočine a ako deti sme sa na Borinu aj konkrétne k varte chodili hrať a sánkovať. Keď sme po rokoch uvideli fotografie zanedbanej pamiatky, tak nás to zamrzelo a rozhodli sme sa, že s tým niečo urobíme,“ dodal Bako.

Okrem rodiny iniciátora Baka a ďalšieho obyvateľa Nitry sa k brigádnikom pridal aj mestský poslanec Pavol Obertáš. „Na pomoc som zavolal pána Obertáša, ktorý sa ponúkol, že vybaví formality okolo povolenia a odvozu vypílených častí drevín,“ hovorí Bako.

Vďaka brigáde sa teraz môžete bezpečnej prejsť až k varte, ktorá vznikla na prelome 16. a 17. storočia, údajne ako strážna veža. Objekt mal slúžiť ako obrana pred tureckými vpádmi. Na Borine sa upratovalo aj začiatkom júna. Prečítať si o tom môžete v našom článku Dobrovoľníci pomohli mestu alebo v reportáži Televízie Nitrička Bežci vyzbierali odpadky.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password