Sviatky bez lepku a laktózy

Niektorí ľudia, buď zo zdravotných dôvodov alebo z presvedčenia, uprednostňujú namiesto tradičných surovín iné varianty.

Medovníky, linecké, fúkané rožky, šamrole, zemiakový šalát – klasika, bez ktorej si veľa z nás nevie predstaviť vianočné obdobie. K základným surovinám týchto jedál však často patrí lepok, mliečne výrobky, vajíčka a iné živočíšne produkty. Pozrime sa teda v krátkosti, ako sa s tradičnými dobrotami popasujú ľudia s celiakiou, potravinovými intoleranciami či alergiami.

Celiakiou trpí približne 1 % obyvateľstva.

Autoimunitné ochorenie, pri ktorom sliznica tenkého čreva časom nedokáže vstrebávať dostatok živín, môže byť často bez výrazných prejavov. Patria k nim najmä tráviace problémy, ktoré ľudia môžu pripisovať iným dôvodom. Tí, ktorí o svojom ochorení vedia, musia dodržiavať bezlepkovú diétu. To znamená, že zo svojho jedálnička musia vyradiť obiloviny ako pšenicu, jačmeň, žito alebo špaldu. Namiesto tradičnej pšeničnej múky je potrebné pozornejšie sledovať obsah kupovanej múky. Na trhu už dnes nájdeme výrobcov, ktorí sa zameriavajú výhradne na bezlepkové produkty.

„Múky, predovšetkým z kukurice, ryže a pohánky, ako aj škroby, ktoré sa získavajú napríklad z kukurice, zemiakov, tapioky a ryže, patria k základným zložkám variácií múčnych zmesí bezlepkovej výživy,“ vysvetľuje výrobca bezlepkových potravín. V receptoch sa tiež môžete často stretnúť s mandľovou, kokosovou či makovou múkou. Tieto druhy sa stále častejšie vyskytujú aj v modernej gastronómii. Pre spotrebiteľov sú ale finančne náročnejšie. Kúpa dietetických potravín môže byť v niektorých prípadoch sčasti hradená zdravotnou poisťovňou. K predpisu potravín na recept je samozrejme potrebné lekárske potvrdenie o diagnóze.

Bežné múky už len pridaním vody získavajú potrebné vlastnosti ako elasticitu a vláčnosť.

Bezlepkové múčne zmesi preto obsahujú zahusťovadlá ako svätojánska múka alebo guarová guma a iné látky, ktoré bezgluténovému pečivu dodávajú správnu farbu, chuť, objem a konzistenciu. Skúsené gazdinky si v kuchyni pri pečení vedia poradiť aj s týmto problémom: „Medovníčky, vanilkové rožky, írske tortičky, medvedie labky, čierno-biele kocky pečieme z chlebovej múky. Linecké, orechové, citrónové pečieme z Farina Mehl, úplne bez múky sú snehové pusinky, grilážové guľky.“

Dôležitý je správny mix múk bez obsahu gluténu. Nájdete ich napríklad v špecializovaných oddeleniach bežných supermarketov, v obchodoch zameraných na zdravú výživu a samozrejme v lekárňach.

Intolerancia laktózy – mliečneho cukru – je následok nedostatočnej produkcie enzýmu laktáza v tenkom čreve.

Človek musí pri tejto diagnóze buď obmedziť, alebo úplne vyradiť zo svojho jedálnička hlavne mlieko a mliečne výrobky ako syry, jogurty, tvaroh, smotanu, maslo, zmrzliny a podobne. Laktóza sa nachádza aj v niektorých liekoch alebo v pečive či sladkostiach. Osoby s intoleranciou sa mliečnych výrobkov nemusia vzdať úplne. Všetko záleží od stupňa laktózovej intolerancie. Produkty, ktoré prešli kvasným procesom ako jogurty a niektoré syry, bývajú lepšie tolerované.

Ľudia s alergiou na mlieko sa musia vyhýbať nielen fermentovaným, ale aj bezlaktózovým mliečnym výrobkom.

Súvisí to s reakciou imunitného systému na mliečnu bielkovinu. Mliečne výrobky bývajú nahrádzané rastlinnými produktami napríklad zo sóje, kokosového, ryžového alebo mandľového mlieka. „Je ťažké nájsť recept napríklad na tortu, do ktorej nejde mascarpone, smotana či mliečne výrobky. Idú sviatky a koláče treba mať na stole, jednoducho to k nim patrí,“ hovorí Eva, ktorá sa kvôli potravinovej intolerancii obmedzuje už niekoľko rokov.

Nútená zmena stravovania nepoteší ani peňaženku. Náhrady bežných mliečnych výrobkov sú, podobne ako pri bezgluténových produktoch, výrazne drahšie.

Menšia obmena stravovacích návykov však môže zlepšiť trávenie alebo telesnú hmotnosť aj u ľudí bez spomínaných diagnóz. Tým ostatným prajeme, aby si tiež počas nadchádzajúcich sviatkov vychutnali všetky tradičné jedlá v zdraví.

Foto ilustračné (zdroj: unsplash.com)

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password