Vedci z SPU skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravie

Odborníci z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) skúmali vplyv konzumácie marhuľových semien na zdravotný stav ľudí.

Pri výskume sa zamerali predovšetkým na monitorovanie vplyvu pravidelnej konzumácie horkých marhuľových semien na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení. „Výsledky výskumu potvrdili, že denná konzumácia šiestich až desiatich horkých marhuľových semien, v závislosti od hmotnosti konzumenta, počas šiestich až 12 týždňov spôsobila preukazné zníženie hladiny celkového aj LDL cholesterolu v skupine zdravých dobrovoľníkov, ako aj u ľudí so zvýšenou hladinou celkového cholesterolu,“ informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Konzumácia semien znížila aj aterogénne subfrakcie LDL cholesterolu.

Marhuľové semená sú bohaté na bielkoviny, tuky, vlákninu a dodávajú telu množstvo minerálnych látok, najmä draslík a horčík. Podľa niektorých zistení dokáže zabrániť vzniku a šíreniu onkologických ochorení. Jeho využitie v terapii onkologických ochorení je už od 50. rokov 20. storočia kontroverzné. „Tejto problematike sme sa však na našom pracovisku nemohli venovať, keďže výskum na onkologických pacientoch nebol schválený etickou komisiou,“ konštatovala Jana Kopčeková, odborná asistentka ústavu.

Horké marhuľové semená by sa mali stať súčasťou bežnej dennej stravy na zvýšenie nutričnej hodnoty.

Odporúčaná dávka semien sa značne líši, nakoľko závisí od rôzneho množstva amygdalínu, zvyčajne sa však odporúča konzumácia dvoch až desiatich semien. „Odporúčané množstvo na dennú konzumáciu by malo byť uvádzané na obale výrobcom v závislosti od obsahu amygdalínu a hmotnosti semien. Marhuľové semená musia byť prírodne sušené a nepražené, vysoké teploty ničia časť výživných látok,“ povedala Kopčeková.

Marhuľové semená majú potenciál na alergické reakcie. Ak sa prejaví alergia, treba dávkovanie znížiť alebo úplne vyradiť.

Televízia Nitrička

Forgot Password