Vedci z Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre začali skúmať účinky MCT oleja obohateného o extrakt z plodov čili na vývoj rakoviny hrubého čreva a rekta. Skúmať budú rôzne odrody čili a zisťovať ich efekt na ľudské rakovinové bunky. Projekt podporila sumou 250.000 eur Agentúra pre podporu výskumu a vývoja.
Odštartoval začiatkom júla a potrvá štyri roky, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.
Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť hotový v priebehu budúceho roka.
„Ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma, ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh. Výsledky výskumu budú teda pretavené aj do praxe,“ povedala Chosraviová.
Botanická záhrada SPU vypestovala pre výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu.
„Následne sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov a tie sa budú pridávať do kokosového MCT oleja,“ opísala ďalší postup riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny. Na ľudskej rakovinovej línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsulovanú (neobaľovanú) formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok.
MCT olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín (Medium Chain Triglycerides), ktoré sa metabolizujú podobne ako cukry a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva. Podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Je vhodný na prevenciu obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch gastrointestinálneho traktu. Využíva sa aj ako podporná liečba pri Alzheimerovej chorobe.
„Naším cieľom je obohatiť tento olej aj o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili,“ skonštatovala hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová.
Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky a je pritom prijateľná pre človeka.
„Senzorickým hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte prijateľná pre konzumentov. Na základe toho sa bude robiť ešte ďalšia analýza, mikroenkapsulácia, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v čili,“ doplnila Ďúranová.
Foto ilustračné: pixabay.com