Vedci budú skúmať účinky hlivy ustricovej u pacientov s cukrovkou

Klinickú štúdiu začnú vedci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre a Výskumného centra AgroBioTech realizovať v septembri.

Vykonávať sa bude na pacientoch s diabetes mellitus druhého typu, čo je získaná, nie vrodená cukrovka najmä u obéznych pacientov.

„Dostávať budú výživový doplnok, ktorým je prášok získaný z hlivy ustricovitej. Konzumovať ho budú v enkapsulovanej forme. Štúdia bude zisťovať účinok hlivy ustricovitej na hladiny glukózy v krvi,“ uviedla Mária Pietová z SPU.

Podľa jej slov ide o ďalšiu fázu projektu, ktorý realizujú výskumníci z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov v spolupráci s Výskumným centrom AgroBioTech a Ústavom záhradníctva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU. „V klinickej štúdii sa snažíme dokázať, že hliva ustricovitá a betaglukán, ktorý obsahuje, má pozitívny účinok na ľudí, ktorí majú diabetes mellitus II. typu. Na bunkovej úrovni sa nám to už potvrdilo,“ uviedla riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny.

Ako ďalej dodala, v laboratóriách už v rámci výskumu vyselektovali kmeň hlivy ustricovitej, ktorý bol nutrične najzaujímavejší z hľadiska obsahu bioaktívnych látok i obsahu betaglukánu.

Klinická, dvojito slepá a placebom kontrolovaná štúdia sa bude realizovať v spolupráci s diabetologickou ambulanciou. „V štúdii teda budú zahrnutí reálni pacienti. Keďže ide o aplikovaný výskum, odberateľom výsledkov je firma, ktorá výsledky výskumu vie pretaviť do praxe v podobe konkrétnych produktov, v tomto prípade výživových doplnkov, pričom sa bude môcť opierať o výsledky klinickej štúdie,“ doplnila Gabríny.

Televízia Nitrička

Forgot Password