Napriek tomu, že pomaly mizne z našich kuchýň, patrí štrúdľa k obľúbeným slovenským dezertom. Prípravu tejto jesennej dobroty si pripomenuli aj v Cabaji – Čápore, kde sa stretli miestne gazdinky, ktoré si zasúťažili o najlepšiu štrúdľu roka.
„Štrúdľa CUP vznikol ako protiváha ku Guláš CUPU, ktorý bol akciou viac-menej pánov. Aby boli vyťažené aj dámy a aby mali nejaké podujatie, s kultúrnou pracovníčkou sme vymysleli Štrúdľa CUP,“ objasňuje tradíciu pečenia štrúdlí starosta obce Cabaj – Čápor Jozef Ligač.
Súťaž sa stala v obci tradíciou, o čom svedčí aj tohtoročný trinásty ročník. Do obľúbenej súťaže sa tento rok prispelo 34 upečenými vzorkami, ktoré mali možnosť získať titul NAJ štrúdľa roka. Hodnotili ich tri komisie. Jedna na slané štrúdle a dve na tradičné, sladké. Kritéria na hodnotenie dezertu mali v jednotlivých komisiách jasne stanovené. „Chuť, kvalita spracovania, jemnosť cesta a chrumkavosť cesta. Som odborník hlavne na slané štrúdle, do ktorých sa ako náplň používajú mliečne výrobky, ako syr a bryndza či šunka. Tento rok máme aj novinku pizza štrúdľu, ktorú odporúčam spraviť si doma,“ prezradil Jakub Danko, jeden z členov hodnotiacej komisie.
Do súťaže sa aktívne zapájajú aj deti. 11 ročný Peter Polakovič sa uchádza o titul najlepšej štrúdle už niekoľko rokov po sebe. „Vyhral som už všetky tri miesta. Dnes som upiekol tri druhy a dúfam, že niečo vyhrám,“ prezrádza najmladší účastník tohto ročníka.
Z podujatia hladný nikto neodišiel, tí najväčší jedáci sa mohli zapojiť aj do súťaže v jedení tohto dezertu. Jakub Danko, minuloročný víťaz, prezrádza taktiku, ako byť v tejto disciplíne úspešný. „Inšpiráciu beriem od amerických jedákov. Taktika je v tom, že musíte piť veľa vody a rovno prehĺtať, netreba žuť. Ale kto si chce štrúdľu vychutnať, odporúčam jesť pomaly a nehnať sa do takýchto súťaží.“
Pozrite si aj našu reportáž z tejto udalosti.