V polovici júna sa na nitrianskej poľnohospodárskej univerzite konalo slávnostné ukončenie prestížneho projektu Zapojenie spotrebiteľov do vývoja nového produktu – EIT Food RIS Consumer Engagement Labs. Stretnutie bolo spojené s prezentáciami novovytvorených návrhov potravinárskych výrobkov.
Výskumníci z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU, Výskumného centra AgroBioTech a potravinárskych firiem zapojili do vývoja nového potravinárskeho produktu seniorov.
Projekt prebiehal počas prvých dvoch júnových týždňov, pričom jeden bol zameraný na cieľových spotrebiteľov, ich návyky a požiadavky. „V nasledovnom týždni účastníci vytvorili 9 výnimočných a prekvapivých návrhov potravinárskych produktov, s využitím tradičných, ale aj netradičných surovín a nadizajnované inovatívnym spôsobom,“ informuje fakulta na svojej webovej stránke. Ľudia nad 65 rokov sa tak mohli podeliť o svoje skúsenosti s prípravou jedál a výberom potravín.
V blízkej budúcnosti by mal projekt pokračovať na strane firiem, ktorých úlohou bude implementácia novovytvorených nápadov pri výrobe produktu určeného pre seniorov a jeho umiestnenie na trh.
Výsledkom projektu tak bude inovatívny produkt, ktorý splní konkrétne zdravotné požiadavky a chuťové preferencie starších spotrebiteľov.
Samotný projekt je financovaný Európskym inovačným a technologickým inštitútom, ktorý je súčasťou Európskej komisie a koordinovaný Varšavskou univerzitou. U nás sa do tejto výzvy zapojila Fakulta biotechnológie a potravinárstva na SPU v Nitre a Výskumné centrum AgroBioTech. Projektu zameraného na navrhovanie a vývoj nových koncepcií výrobkov sa zúčastnia aj seniori v Maďarsku, Taliansku, Estónsku a Grécku.