foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)
Dezinfomáciám a mýtom čelíme aj v oblasti výživy. Možno si tiež kladiete otázku, aká porcia jedla je vhodná? Alebo aké potraviny je zakázané konzumovať?
Riešenie týchto a podobných otázok prináša projekt Jedloveda.
Ide o absolventský projekt v programe Sokratov inštitút doktorandky v odbore výživa a potravinárstvo Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre Simony Almášiovej.
Projekt predstavuje koncept vzdelávania učiteľov základných škôl, s dôrazom na budovanie zdravého vzťahu s jedlom, ktorý je úplným základom v rámci správnych stravovacích zvyklostí.
Podľa autorky projektu Simony Almášiovej jedlo na tanieri síce nie je veda, ale výživa vedná disciplína je, a na tento rozdiel chce svojou ideu poukázať.
Myslí si, že je v poriadku, ak svoje stravovanie upravujeme podľa odporúčaní racionálnej výživy. Ak ale jedlo na tanieri vnímame len v číslach a tabuľkách, bez potešenia, naopak s výčitkami, mali by sme zbystriť pozornosť a ideálne vyhľadať odborníka.
SPU informuje, že v pilotnej fáze sa online webinárov zúčastnilo 16 pedagogičiek 2. stupňa základných škôl z rôznych kútov Slovenska.
Okrem série vzdelávacieho online školenia učiteľov bolo cieľom vytvoriť praktické pracovné listy, ktoré učitelia vedia hravým spôsobom využiť na svojich hodinách. Webináre viedla autorka projektu v spolupráci s doktorandkou v odbore výživa a potravinárstvo Nikoletou Šimonovou.
Hruška v logu projektu nie je náhodou.
Podľa Simony Almášiovej samotný tvar hrušky práve podčiarkuje dôležitosť vnímania variability našich postáv a nepotrebnosti skúšania rôznych drastických diét v snahe poprieť tvar tela, ktorý nám bol daný do vienka a na úkor nášho zdravia.
„Hoci sa môžeme viacerí stravovať veľmi podobne, dokonca úplne rovnako, neznamená to, že budeme rovnako aj vyzerať. Zároveň je veľmi dôležité pripomínať, že každý z nás má rozličné nutričné potreby, ktoré je nevyhnutné dostatočne napĺňať,“ zdôrazňuje Simona Almášiová.