Prírodná lekáreň: Ríbezle

Malé bobuľky rastúce na kríkoch vo forme strapcov využívali celé predchádzajúce generácie.

Nejedna babka či prababička nedala na tieto lacné zdroje mikronutrientov – minerálnych látok a vitamínov – dopustiť. „Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika a ďalších životne nevyhnutných živín robí z ríbezlí ovocie vhodné pre posilnenie našej obranyschopnosti,“ informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Okrem toho sú ríbezle bohaté na vlákninu, ktorá zabezpečuje správne trávenie. „Môžu výrazne pomôcť v prevencii mnohých chorôb, napríklad choroby z prechladnutia, vírusových a bakteriálnych infekcií ako sú chrípka, infekcie slizníc, bronchitída, angína a podobne,“ vysvetľuje RÚVZBA.

Ďalším plusom je ich vysoký obsah rutínu – flavoidu rastlinného pôvodu, ktorý pomáha znižovať nadmernú priepustnosť kapilár pri vysokom krvnom tlaku. Vďaka nemu sú cievy v dobrom stave, keďže zlepšuje priechodnosť krvi a udržiava ich steny pružné.

Ríbezle odporúčajú aj odborníci na výživu, najmä ako prevenciu proti civilizačným chorobám: vysoký krvný tlak, rakovina, hemoroidy, opuchy končatín, kŕčové žily, slabé cievy s tendenciou k praskaniu a modrinám.

Sú zdrojom zdraviu prospešných látok, najmä v zime, kedy potrebujeme dostatok čerstvého ovocia a zeleniny.

Na svoje si prídu aj milovníci dobrôt, ktorí z nich môžu vyrobiť zdravé maškrty v podobe želé, džemov či sirupov. Za to môže ich vysoký obsah pektínov – skupiny polisacharidov, ktoré sa nachádzajú v suchozemských rastlinách.

Zdroj foto: Pixabay.com

V prípade pripomienok alebo námetov na články ma neváhajte kontaktovať na adresu barbora.blaskova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password