Ovocie môžeme rozoznať najmä vďaka vzhľadu, nektárinky sú totiž menšie a na svojom povrchu nemajú jemné chĺpky. Dozrievajú však v rovnakom čase a svoju podobu s broskyňami nezaprú. Pokladajú sa za zdroj veľkého množstva živín a antioxidantov.

„Ovocie je dobrým zdrojom vitamínu C, karotenoidov provitamínu A, niektorých B-kompex vitamínov a minerálov. Nektárinky poskytujú 15 % dennej hodnoty vitamínu C, 8 % vitamínu A a 2 % železa. Obsahujú niacín, kyselinu pantoténovú a pyridoxín, minerály, ako je draslík, železo, zinok, meď a fosfor. Železo a zinok pomáhajú v tvorbe červených krviniek,“ vysvetľuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

Viaceré štúdie poukázali na to, že fenolitické látky, ktoré nájdeme práve v tomto ovocí, majú silný potenciál na zmiernenie metebolického syndrómu. Nektárinky, teda pomáhajú v boji proti obezite, ktorá často vedie k diabetu a kardiovaskulárnym ochoreniam.
Samozrejmosťou však je, že pokiaľ trpíte akýmkoľvek ochorením, je nevyhnutné navštíviť svojho lekára a poradiť sa v prvom rade s ním.
Nektárinky podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava podporujú:
- lepšie trávenie,
- pomáhajú pri schudnutí,
- chránia pred rakovinou,
- podporujú imunitný systém,
- stabilizujú hladinu cukru v krvi.
Okrem toho, že sa toto obľúbené ovocie preslávilo ako pomocník pri schudnutí a skvelý spoločník na letné výlety, dá sa, podobne ako broskyne zavárať, alebo použiť na prípravu letných šalátov, sorbetov a zmrzlín.