Fenikel obyčajný pripomína svojím vzhľadom veľkú cibuľu. Táto rastlina z čeľade zelerovité pochádza z južnej Európy, dnes ju však môžeme nájsť voľne rásť aj v Ázii či Severnej Amerike.
Jeho priaznivé pôsobenie na organizmus človeka poznali už starí Rimania a Gréci. „Je to hľuza s vysokým obsahom vlákniny, draslíka a vitamínu C. Tieto živiny upravujú činnosť čriev, odstraňujú nadúvanie či zápchu. Zbavujú organizmus toxínov, tukov a cholesterolu, jeho odvodňujúce účinky znižujú tlak a vitamíny zvyšujú imunitu,“ vysvetľuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Drvené semená tejto rastliny sa využívajú ako korenie, z ktorého si môžeme urobiť spomínaný čaj, poprípade ich pridať do jedál. Ďalšie časti, ktoré sa používajú na spracovanie sú jeho listy. „Feniklový olej pôsobí proti tvorbe hlienu pri kašli a nádche, faniklový čaj znižuje črevné kŕče a zvyšuje pohyblivosť tenkého čreva, čím prispieva k lepšiemu tráveniu,“ informuje RÚVZ BA.
Jeho konzumácia sa odporúča aj dojčiacim matkám, pretože zvyšuje produkciu materského mlieka.

Ďalšie liečivé účinky fenikla obyčajného sú:
- redukcia akné,
- podpora zraku,
- pomoc pri cukrovke,
- znižovanie krvného tlaku,
- urýchlenie metabolizmu,
- redukcia symptómov astmy.