Poradňa: Hygienici kontrolujú prevádzky so zmrzlinou. Na čo si treba dať pozor?

Hoci jej chyby nie je vždy ľahké odhaliť bez laboratórnych testov, poradíme vám, čo si všímať v prevádzkach ponúkajúcich nebalenú zmrzlinu.

foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)

Táto pochúťka nepochybne patrí k letu. So začiatkom letných mesiacov postupne v prevádzkach pribúdajú stánky so zmrzlinou, alebo samotne stojace stánky. Stúpajúce teploty k nim prilákajú mladších aj starších. Viete však, ako má bezchybná zmrzlina vyzerať?

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) pripomína, že rozoznať zdravotne škodlivú zmrzlinu na základe senzorických vlastností často nie je možné.

Škodlivosť sa nemusí vždy prejaviť na farbe, chuti či vôni. Dôležité sú najmä laboratórne výsledky, ktoré z pohľadu chemického zloženia odhalia napríklad prítomnosť nepovolených farbív, prekročenie povoleného množstva farbiva alebo mikrobiálnu kontamináciu.

foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)

Hygienici regionálnych úradov verejného zdravotníctva preto v jednotlivých prevádzkach vždy počas letnej sezóny absolvujú množstvo kontrol.

Nitriansky úrad kontroluje prevádzky v okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa. Ich doterajšie výsledky sa dozviete v reportáži spravodajstva TV Nitrička.

foto: TV Nitrička

Na čo by ste pri kúpe a konzumácii nebalenej zmrzliny mali dávať pozor.

Ovoniavajte! Podľa ÚVZ SR farba zmrzliny má svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám. Konzistencia má byť hladká, tvárna a mierne ťahavá. Spozornieť by ste mali, ak letná pochúťka obsahuje kryštáliky ľadu alebo hrudky z prísad a surovín. Zo surovín má obsahovať len tie, ktoré sú použité na ochutenie, napríklad ovocie, orechy a pod. „Vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách a prísadách,“ zhŕňa ÚVZ SR.

Všímajte si aj obsluhu.

„Označenie zloženia zmrzliny musí byť dostupné spotrebiteľovi  v mieste pri jej predaji, vrátane označenia alergénov a upozornenie na niektoré farbivá, pokiaľ by boli v zmrzline prítomné,“ upozorňuje úrad. Prevádzkam pre koronavírus pribudli ďalšie hygienické zásady. „U nás sa dodržiavajú vysoké hygienické opatrenia, čo sa zmrzliny týka. Dievčatá mávajú rúško, čiapku pri predaji zmrzliny,“ vraví Katka Jaklovská z predajne zmrzliny. Samozrejmosťou je podľa nej pravidelné umývanie alebo dezinfekcia rúk pri styku s peniazmi. „Na predajni sú dezinfekčné prostriedky, takže ich používajú veľmi často,“ dopĺňa Katarína Jaklovská. „Musíme mať stále rúško, rukavice, keď sa obsluhuje,“ hovorí Selmani, prevádzkovateľ jedného z nitrianskych stánkov so zmrzlinou. Kornútok by vám mali podať v papierovom obrúsku a k dispozícii má byť aj dezinfekcia na ruky.

foto ilustračné (zdroj: pixabay.com)

Každá prevádzka je tiež povinná 24 hodín uskladňovať vzorky zo všetkých druhov zmrzlín. Hygienici ich podrobujú kontrole a testovaniu, sledujú aj či je zmrzlina dobre zamrazená a včas skonzumovaná. Podľa Kataríny Jaklovskej zmrzlinu, ktorú nepredajú do 24 hodín, už ďalej neponúkajú. Opakované zamrazovanie ju môže nielen chuťovo znehodnotiť, ale aj zapríčiniť kontamináciu baktériami a mikroorganizmami, napríklad salmonelou.

„Po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa objavia najčastejšie tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti,“ dodáva ÚVZ SR.

Viac o kontrolách prevádzok so zmrzlinou v Nitre sa dozviete v reportáži spravodajstva TV Nitrička.

Televízia Nitrička

Forgot Password