Pomóc! Mám zápchu

Máme za sebou Vianoce, sviatky plné obžerstva. Nik z nás si neodpustí vyskúšať všetky druhy jedál, koláčikov a dobrôt, ktoré sme si tak horlivo pripravovali.

Vianoce sú úžasné, v televízii si môžeme pozrieť bohatý zoznam vianočných rozprávok a seriálov. Aby toho nebolo málo, pri tomto úžasnom ničnerobení konzumujeme enormné množstvá jedla. Pri neuváženom jedení skôr či neskôr dochádza k stavu, ktorý sa volá zápcha.

Čo je to zápcha?
Nemáme na mysli tú dopravnú. Zápchu možno definovať ako nepravidelné, zriedkavé, namáhavé až bolestivé vyprázdňovanie tvrdej stolice malého objemu. Ide teda o upchatie hrubého čreva stolicou. Je jednou z najčastejších gastrointestinálnych ochorení.

Podľa odborníkov trápi zápcha častejšie ženy ako mužov.

Rizikové faktory, ktoré podporujú vznik zápchy, sú slabý pitný režim, nedostatok fyzickej aktivity, nedostatok vlákniny, dehydratácia kávou, rôzne kombinácie diét, zmeny v stravovacích návykoch či užívanie návykových laxatív. Zápcha môže vzniknúť aj pri rôznych psychických poruchách, ako sú stres či nespavosť.

Zdroj: pixaaby.com

Prevencia pred zápchou

Dostatočná hydratácia
Voda lieči. Verte či nie, voda je jedným z najlepších liekov vôbec. Nielenže budete vďaka nej krásni, ale aj zdraví.

Vyhnite sa kofeínu
Nie nadarmo dostávame v kaviarni ku káve vodu. Pravdou je, že ku káve musíme vypiť trikrát také množstvo vody, koľko sme vypili kávy.

Konzumácia dostatočného množstva vlákniny
Ako si upraviť jedálniček, keď chceme predísť zápche? Základným krokom je navýšiť príjem vlákniny, ktorá sa nachádza predovšetkým v prirodzených rastlinných potravinách, ako sú napríklad pšenica, raž, jačmeň, ľanové semienka, jahody, ríbezle, maliny, čučoriedky, citrusy, banány, šošovica, sója, fazuľa, cícer, sušené ovocie, zelenina, kukurica, orechy, olejnaté semena. Jednou z možností je aj konzumácia psýllia.

Tip na záver
Dbajte na to, aby ste jedli pomaly a pokojne, vyhnite sa mliečnym výrobkom (jogurty, mlieko, a. i.), znížte príjem tuku a mastných jedál, zvýšte príjem nenasýtených mastných kyselín (orechy, olejnaté semená). S vlákninou veľmi opatrne, navyšovanie musí prebehnúť postupne. Pokúste si osvojiť pravidelný rytmus vyprázdňovania a stolicu v žiadnom prípade nepotláčajte.

Televízia Nitrička

Forgot Password