Pálenica dokáže počas sezóny spracovať približne 500.000 litrov kvasu, z ktorého sa vypáli približne 50.000 litrov alkoholu. „Pestovatelia najčastejšie pália slivky, marhule, jablká a hrušky. Objavia sa však aj iné druhy ovocia, drienky, trnky, šípky. Najžiadanejšie sú 52-percentné alkoholy, trendom posledných rokov sú však 40- až 50-percentné,“ hovorí Igor Miček z jednej zo známych páleníc v Nitrianskom kraji.
Všetko sa začína pri ovocí. Výslednú chuť a vôňu zabezpečujú aromatické látky, ktoré spolu s cukrom závisia od stupňa zrelosti ovocia.
Proces spracovania 300 litrov kvasu trvá približne tri hodiny. Výťažnosť závisí od druhu ovocia a jeho cukornatosti. „Jablká a slivky majú približne desaťpercentnú výťažnosť, marhule a hrušky od šesť do osem percent. Naše destiláty robíme pomalým systémom destilácie, ktorý lepšie zachováva arómu a chuť ovocia,“ dodáva Miček.
Zdroj: foto ilustračná