Uvažovali ste niekedy nad tým, ako sa pripravujú a čo obsahujú potraviny, ktoré nájdete na pultoch slovenských predajní? Čoskoro sa to budete môcť spýtať samotných výrobcov. Do ponuky NÁRODNÉHO VÝSTAVISKA agrokomplex sa po 16 rokoch vracia výstava zameraná práve na potravinársky priemysel. Pôjde o prezentáciu úspechov slovenského potravinárstva. Na výstavisku sa predstaví cez 50 slovenských vystavovateľov, prípadne vystavovateľov, ktorí na Slovensku vyrábajú.
Súčasťou výstavy budú kvalitné potraviny, nápoje, ingrediencie, inovácie v technológiách a vo vybavení pre potravinársky priemysel.
Výstavu pre fanúšikov kulinárskeho umenia a začínajúcich či skúsených podnikateľov podporuje aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Dobré veci treba podporovať. Spotrebiteľský patriotizmus, to je tá najdôležitejšia vec pre slovenských potravinárov, lebo zákazník v konečnom dôsledku rozhoduje o tom, čo bude kupovať, prečo a za aké peniaze, takže rozhodne aj o tom, čo bude na pultoch slovenských maloobchodných reťazcov,“ povedal Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Prezentáciu slovenských podnikov, z ktorých mnohé svoje produkty exportujú aj do zahraničia, doplní široký sprievodný program.
Pekári, cukrári, či výrobcovia čokolád zasvätia návštevníkov do procesu výroby napríklad prostredníctvom súťaží pre laickú aj odbornú verejnosť. Súťažiť sa bude aj v radoch profesionálov, v kategóriách: najlepší regionálny, kreatívny a free výrobok. Spolok cukrárov organizuje súťaž Torta roka, ktorej témou sú hrady a zámky Slovenska. Zaujímavé budú tiež pekárske rekordy a kuchárska šou v podaní 7 skúsených šéfkuchárov. „Budeme sa snažiť návštevníkov prilákať takým interaktívnym spôsobom, aby sa mohli pýtať ako sa vyrába ten, ktorý výrobok, čo doň dávame. Laická verejnosť bude môcť prísť a vyskúšať za účasti našich lektorov a školiteľov, akým spôsobom sa dá zapliesť vianočka a ako sa dá upiecť pagáč,“ vysvetľuje Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Slovenska.
Snahou výstavy je zatraktívniť tradičné remeslá pred verejnosťou a mladými ľuďmi, ktorí si vyberajú budúce povolanie.
Na výstave odprezentujú svoje znalosti aj študenti stredných odborných škôl či hotelových akadémií. Predvedú ukážky maľovania na čokoládu, zdobenie perníkov modrotlačou, výrobu praliniek a tzv. coffee art. Rozlohou síce nie veľkú, ale informačne pestrú expozíciu doplnia prednášky s témami ako kváskovanie, moderné postupy výroby a hodnotenia, ne/plytvanie potravinami, či pozitívny vplyv čokolády na zdravie človeka. Výstavu navštívia aj vedúci školských jedální, ktorí získané informácie môžu previesť do praxe.
Veľtrh Gastra & Kulinária bude pre návštevníkov otvorený v dňoch 6. až 9. novembra.
Foto: ilustračné