V rámci druhej témy sa uskutočnia aj kliničné štúdie, nutričná anamnéza, či stravovací dotazník.
Témy majú sledovať účinok vybraných rastlinných zdrojov v boji proti obezite. Ide napríklad o výskum prírodných zdrojov látok s potenciálnym vplyvom na hmotnosť a metabolické parametre obéznych ľudí. Spomínané klinické štúdie budú realizované s cieľom overiť bezpečnosť a efektivitu pravidelnej konzumácie šťavy pripravenej z vybraných rastlinných zdrojov, prípadne doplnenej určitými preparátmi. Tretia téma má vyhodnocovať genetické predispozície obezity a pôsobenia istých látok na metabolizmus.

„Predmetom výskumu sú mechanizmy obezity a jej sprievodných chorôb so zameraním na metabolické, kardiologické a onkologické komorbidity, vplyv obezity na nervový systém s dôrazom na regeneráciu jeho poškodení,“ uvádza SPU.
Z hľadiska obezity sa zameria aj na diabetes, poruchy metabolizmu, imunity, či vplyv výživových doplnkov. Dlhodobý strategický výskum prevencie, intervencie a mechanizmov obezity a jej komorbidít – takýto zložitý názov nesie projekt, na ktorom sa podieľa Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v spolupráci s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied a ďalšími partnermi.

„Výstupmi pre prax bude založenie a pilotná prevádzka prvého Centra pre manažment obezity v SR,“ dodáva univerzita.
Projekt prinesie, okrem vedeckých poznatkov aplikovaných aj do praxe, zvýšenie povedomia o nepriaznivých efektoch obezity na zdravie človeka.
foto ilustračné (pixabay.com)