Nitra má za sebou úspešnú výstavu Gastra&Kulinária

Na pôde nitrianskeho Agrokomplexu sa stretlo to najlepšie a najkvalitnejšie zo slovenskej produkcie. Národné výstavisko sa po jedenástich rokoch môže pochváliť obnoveným veľtrhom, ktorý svojim návštevníkom ponúkol bohatý sprievodný program a technológie využívané v oblasti gastronómie.

„Je to výstava, ktorá propaguje slovenské potraviny, slovenských výrobcov, slovenských „fajnšmekrov“ a, samozrejme, aj slovenských kuchárov, ktorí budú zo slovenských produktov pripravovali mnohé veľmi zaujímavé jedlá. Je to priestor na to, aby si slovenský spotrebiteľ uvedomil, aké kvalitné slovenské potraviny vieme na Slovensku vyrobiť a že nie je dôvod, aby sme dovážali cez pol sveta, v priemere 1 200 kilometrov, potraviny z iných krajín,“ hovorí ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriela Matečná.

Fanúšikom kulinárskeho umenia sa predstavilo dokopy 57 potravinárov a 12 gastrozariadení, ktorí svoje výrobky exportujú spolu do viac ako 40 krajín sveta.

„Sú to všetko výrobcovia kvalitných vecí, ktorí získavajú ceny na zahraničných výstavách a mnohí Slováci ani nevedia, že ide o slovenských  výrobcov. Takže sme radi, že sa tu predstavili. Táto výstava by mala pomôcť edukácii a budovaniu lokálpatriotizmu slovenských spotrebiteľov,“ povedal Branislav Borsuk, riaditeľ Národného výstaviska Agrokomplex. Zároveň dodáva, že slovenské potraviny sú jedni z najbezpečnejších, a nevidí dôvod, prečo by sme mali vo veľkom dovážať tovar, ktorý si u nás vieme sami vyrobiť.

Výstava GASTRA&KULINÁRIA ako prezentácia úspechov slovenského potravinárstva zasvätila návštevníkov do procesov výroby interaktívnym spôsobom. Od kakaového bôbu až po samotnú tabuľku čokolády, zdobenie perníkov modrotlačou či živá ukážka procesu výroby mäsových produktov priamo na výstave.

Súčasťou programu bola aj súťaž s názvom Torta roka, ktorej témou boli Hrady a zámky Slovenska či kulinárska šou, v ktorej sa predstavil aj Heinz Reitbauer, siedmy najlepší kuchár na svete. Program pre odbornú verejnosť  predstavovala konferencia s vedúcimi školských stravovacích zariadení, ktorú si prišlo vypočuť viac ako 800 ľudí, ktorí majú za úlohu získané informácie preniesť do praxe.

„Možno by ste neverili, ale až 600 000 mladých ľudí sa stravuje buď na stredných, alebo na základných školách,“ podotkla poslankyňa NR SR Eva Antošová. Poslankyňa má k problematike blízko najmä zákonmi, o ktorých presadenie sa v parlamente usiluje. Za veľmi vážnu vec v súčasnej dobe považuje otázku plytvania potravinami. „Okolo 15% rodín na Slovensku si nemôže dovoliť každý druhý deň poriadny obed. Čiže na jednej strane plytváme a na druhej strane máme aj hladných ľudí. Preto znova navrhujem, a tento zákon ide už do druhého čítania, aby obchodné reťazce, ktoré majú viac ako 400 metrov štvorcových, odovzdávali potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti buď Potravinovej banke Slovenska, alebo charitatívnym organizáciám,“ povedala Antošová.

Patrícia Ďurčová

Pozrieť reportáž z výstavy

Televízia Nitrička

Forgot Password