Máte radi čučoriedky a ľanové semienka? Ich vplyv na zdravie človeka budú skúmať štúdie SPU

Obe budú trvať osem týždňov. Ich zámerom je potvrdiť a doplniť známe informácie.

Zdraviuprospešné vplyvy majú sledovať dve štúdie z dielne Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU). Obe štúdie sa už rozbehli a ich cieľom je overenie účinkov konzumácie špecifických rastlinných zdrojov a ich zložiek na vybrané parametre žien podľa stanovených kritérií.

Bio 100 % čučoriedková šťava a čučoriedková vláknina sú predmetom prvej štúdie. „Oba produkty sú vyrobené na prírodnej báze, neobsahujú žiadne prídavné chemické látky, umelé sladidlá, lepok či iné alergény,“ uvádza SPU. Predpokladá sa, že ich pravidelnou konzumáciou dôjde k zníženiu rizika metabolického syndrómu a závažných civilizačných ochorení neinfekčného pôvodu.

Samozrejme, piť čučoriedkovú šťavu nie je všetko, no štúdia má potvrdiť antioxidačné, antiinflamačné, antikarcinogénne a antimikrobiálne účinky na ženský organizmus.

O pozitívnych zdravotných vplyvoch semiačok ľanu siateho sa toho popísalo už veľa, overiť ich má druhá zo štúdií. „Ľan (Linum usitatissimum L.) patrí do čeľade Linaceae a predstavuje významnú rastlinu, z hľadiska jej využitia v liečbe diabetu, hypercholesterolémie, kardiovaskulárnych chorôb či porúch tukového metabolizmu. Ľanové semienka okrem iných významných efektov znižujú pri pravidelnej konzumácii hladinu lipidov v sére i agregáciu krvných doštičiek, majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti,“ dodáva univerzita.

foto ilustračná: pixabay.com

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password