Malina je plod ostružiny malinovej a pochádza z južnej Európy. Farbivo, ktoré maliny obsahujú, sa zaraďuje medzi najsilnejšie antioxidanty. Mnohí odborníci na zdravú výživu zaraďujú toto ovocie k vôbec najzdravším na svete. Drobné bobule malín obsahujú veľkú dávku vitamínov, napríklad vitamín A, B1, B2, B6, C, E a aj K. Okrem nich sú v malinách zastúpené aj minerály ako draslík, vápnik, horčík ci zinok. Jedna šálka malín navyše obsahuje až 8 gramov vlákniny. Práve vláknina zabezpečuje správne fungovanie tráviaceho ústrojenstva.
Maliny ako liek
Šťava z malín sa už v stredoveku používala ako doplnok na liečenie zápalových ochorení, medzi ktoré patrí zápal priedušiek či reuma. Taktiež dokážu maliny zmierniť silné menštruačné krvácanie. Bobule obsahujú aj kyselinu salicylovú, ktoré má podobné kardioprotektívne vlastnosti ako aspirín. Podľa amerického inštitútu pre výskum rakoviny sú maliny bohaté na kyselinu ellagickú, ktorá má schopnosť predchádzať rakovinám kože, močového mechúra či prsníka.
Ako sme už spomenuli, maliny sú bohaté na vitamín C, ktorý je potrebný na rast a obnovu tkanív. Taktiež vitamín C podporuje tvorbu kolagénu. Na druhej strane v malinách je aj pomerne silné zastúpenie železa, ktoré zase zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe červených krviniek.
Kristína Fáberová
Zdroj titulnej foto: pinterest.com