Do Nitry dorazil prvý vodíkový vlak. Záujemcovia sa mohli prihlásiť na skúšobnú jazdu

Ako výhody vlaku sú uvádzané nulové emisie a nízka hlučnosť.

Vlak Coradia iLint v týchto dňoch absolvuje cestu cez niekoľko slovenských miest. To, čím je vlak zaujímavý, je využitie vodíka v železničnej doprave. „Tento vlak s nulovými emisiami a nízkou hlučnosťou môže byť vynikajúcou náhradou za starnúce dieselové vlaky. Zároveň nepotrebuje žiadne palivo dovezené zo zahraničia,“ tvrdí Národná vodíková asociácia Slovenska (NVAS).

Vlak uvidí česká aj slovenská verejnosť. „V piatok 20. mája ho bude možné vidieť v Žiline, Prievidzi, Nitre a Nových Zámkoch. V sobotu 21. mája sa predstaví v Komárne a na bratislavskej hlavnej stanici,“ uvádza NVAS.

Príchod vlaku na Železničnú stanicu v Nitre je podľa programu o 13.22 hod.

Železničná stanica (foto: nh)

Nasleduje prezentácia vodíkového riešenia a tlačová konferencia. Od 15.40 do 16.36 hod. vlak smeruje do Nových Zámkov na ďalšiu prezentáciu.

Podľa Francúzsko-slovenskej obchodnej komory a českej spoločnosti, ktorá vlak prezentuje, ide o jediný takýto dopravný prostriedok na svete, ktorý funguje na vodíkový pohon a bol uvedený do bežnej prevádzky. „Keďže v našej krajine zatiaľ nemáme infraštruktúru na čerpanie vodíka do vlakov, na väčšine úsekov mu budú pomáhať naše lokomotívy,“ informuje Železničná spoločnosť Slovenska.

Záujemcovia sa mohli prihlásiť na jednosmernú prezentačnú jazdu. Na prezentácie počas zastávok je vstup voľný.

foto: NH

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password