Na mestskej tržnici pribudol verejný skleník: Dokážeme sa oň postarať?

Inštalácia upozorňuje na klimatickú krízu. Zámerom je nechať starostlivosť o inštaláciou počas leta a jesene 2022 v rukách okoloidúcich.

Ekologická inštalácia, ktorá vznikla ako projekt ešte v rámci kandidatúry Nitry na Európske hlavné mesto kultúry 2026, je od tohto týždňa umiestnená v priestoroch Mestskej tržnice. Skladá sa zo štyroch menších modulov, ktoré sú zároveň multifunkčné. Slúžiť môžu aj ako atypický priestor na oddych či menšie kultúrne podujatia, diskusie a prednášky. V prípade potreby je možné ich premestniť na iné miesta v Nitre.

“Inštalácia Green House: Verejný skleník je symbolom toho, čo sa práve deje s našou planétou. Jeho umiestnenie vo verejnom priestore je zámerné – bude odkázaný na starostlivosť nás všetkých rovnako, ako naša planéta,“ popisujú projekt jeho autori.

Inštalácia je spoločným výsledkom Ústavu krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, projektu Nitra 2026 a spoločnosti dm drogerie markt. Má poukazovať na vážnosť klimatickej krízy, s ktorou si dokáže ľudstvo poradiť len spoločnými silami.

Financovaná bola s podporou spoločnosti dm drogerie markt, s jej realizáciou pomáhali študenti Ústavu krajinnej architektúry SPU, kde učí jeden z jej autorov, krajinný architekt Miroslav Čibik. Druhým autorom inštalácie je krajinný architekt Erik Král.“Verejný skleník je príkladom dobrej praxe prepojenia súkromného partnera, ktorému záleží na environmentálnych témach a práce lokálnych autorov v spolupráci so študentmi, pričom výsledkom je funkčný zásah vo verejnom priestore so spoločenským presahom,” hovorí Miroslav Čibik.

Projekt vznikol na jeseň 2021, v čase, kedy dm drogerie markt otvárala predajňu v obchodnom centre Mlyny.

Otvorenie predajne bolo spojené s podporou realizácie jedného z troch projektov v centre Nitry upozorňujúcich na zmenu klímy. O víťazovi, ktorým sa stal práve Verejný skleník, rozhodla verejnosť v hlasovaní.

Projekt bol podporený finančným príspevkom v hodnote dvojnásobku obratu novej predajne v prvý deň jej otvorenia, nablokovaný v čase od 16. do 17. hodiny. Víťaznému projektu tak poputovala suma 5 705 eur. Podľa pôvodnej vizualizácie mal byť skleník umiestnený v blízkosti Divadla Andreja Bagara.

Inštaláciu si v nasledujúcich týždňoch preberie do starostlivosti novovznikajúce Kreatívne centrum Nitra, ktoré je sčasti ideovým nasledovníkom projektu Nitra 2026.

“Hoci sa Nitra nakoniec nestane Európskym hlavným mestom kultúry 2026, veríme, že projekt môže žiť ďalej vďaka projektovým návrhom alebo menším realizovaným projektom, akým je aj Verejný skleník,” hovorí bývalý projektový manažér projektu Nitra 2026 Marián Tesák.

foto: Peter Bednár

Televízia Nitrička

Forgot Password