Obnova okien na mestskej tržnici pokračuje

Havarijný stav okien postupne riešia dotácie.

Mestská tržnica v Nitre (foto: NH)

Podľa poslednej informatívnej správy k obnove mestskej tržnice v Nitre sú okná v havarijnom stave. Je potrebné ich vymeniť za repliky alebo vykonať umelecko-remeselnú obnovu so schválením pamiatkarov. „Do konca roka 2021 bude z celkového počtu 70 ks okien na 2.NP obnovených 14 ks okien. Okná na prízemí sú už druhotné, môžu sa buď vymeniť za repliky, alebo v prípade dobrého technického stavu renovovať v požadovanom pôvodnom odtieni podľa rozhodnutia KPÚ (Krajský pamiatkový úrad, pozn. red.),“ uvádza správa.

„Dve historické repliky okien sú už na svojom mieste,“ uviedla Andrea Oravcová z Mestského úradu v Nitre.

Mesto teda pokračuje v druhej etape obnovy národnej kultúrnej pamiatky – budovy tržnice (bývalých kasární). Nitra požiadala o dotáciu Nitriansky samosprávny kraj v rámci programu Zachráňme kultúrne pamiatky Nitrianskeho samosprávneho kraja. Dotácia v sume 3 500 € bola schválená. Je určená na obnovu dvoch kusov historických replík okien.

Oprava ďalších desať kusov okien bude realizovaná s podporou Ministerstva kultúry SR a v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu v Nitre k obnove tržnice. Poslúži na to dotácia z rozpočtu ministerstva v roku 2020 v rámci programu Obnovme si svoj dom.

Budova dnešnej tržnice bola postavená v rokoch 1889 – 1890, na mestské trhovisko bola upravená v 30. rokoch 20. storočia.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password