37. týždeň: Odvrátená tvár jesene

Skorá jeseň je krásna. Ešte nie je príliš chladno, ani extrémne horúčavy nás už netrápia. Všetko žiari farbami a vôňa čerstvého ovocia tak veľmi láka. Deti opäť zasadli do školských lavíc…

A potom je tu druhá strana mince. Výber oblečenia je výzvou týždňa. Zatiaľ čo uprostred dňa vyzliekame všetko, čo sa dá, ráno aj večer sa trasieme od zimy. Baktérie a vírusy striehnu na každom rohu, no nie hocijaké. Koronavírus zatvára celé triedy a ruší festivaly, počet prípadov rastie. Ochorenie potvrdili kňazovi z obce neďaleko Nitry, následkom čoho je zatvorený kostol aj spoločné priestory. Obec žiada o nahlasovanie kontaktov.

Nitra je od soboty červená zóna.

Musí to tak byť. Z mesta pod Zoborom sa tento týždeň šírili naozaj veľmi smutné správy. V nitrianskej nemocnici zomrelo len 15-ročné dievča. Malo vážne zdravotné problémy aj potvrdený koronavírus. Presné príčiny smrti určí až pitva. No nech je situácia akákoľvek, bagatelizovať smrť človeka alebo sa z nej vysmievať je hulvátstvo najhrubšieho zrna. Sme ľudia, správajme sa tak bez ohľadu na to, aký názor na pandémiu aktuálne prevláda.

Dokážeme byť empatickí aj starostliví. Máme týždeň bezpečnosti na železnici a našu ľudskosť dokazuje aj pripravovaný týždeň dobrovoľníctva. A potom je tu množstvo malých skutkov, medzi ktoré patrí napríklad pomoc policajtov pri hľadaní strateného telefónu alebo vytvorenie titulkov k filmu, ktorý ilustruje snahu rómskych žien v boji proti generačnej chudobe v segregovaných komunitách. Pomôcť možno aj obyčajným poskytnutím informácií. Hľadaná je len 15-ročná Kristína. Nevideli ste ju?

Pod Zoborom máme TOP strednú školu, čoskoro pribudne onkologická poradňa a ako jediné slovenské mesto sa môžeme pochváliť i prvenstvom v oblasti medicíny. Finančne veľmi nákladnú, no zároveň modernú liečebnú metódu nádorových ochorení realizujú len na jednom mieste – v nitrianskom Izotopcentre na Oddelení nukleárnej medicíny.

To však nie je všetko, v snahe skvalitňovať bývanie v meste pokračuje i radnica. V rámci utvárania a ochrany zdravého spôsobu života a práce obyvateľov pripravuje deratizáciu verejných priestorov, spúšťa sa i celoročný a bezplatný zber elektroodpadu priamo z adresy. Za zmienku tiež stojí doslova vymodlená rekonštrukcia dlažby na pešej zóne.

Jedlé obaly potravín, vysokým tempom sa zvyšujúce náklady pekárov či fakt, že po obrovskej traume, akou je strata rodičov, majú i deti nárok na dôchodkovú dávku… Aj to boli témy, ktorým sme sa v uplynulých dňoch venovali. Nezabudli sme ani na úspechy športovcov či pripravované kultúrne podujatia. Je ich skutočne dosť, DAB uvádza novú sezónu a Nitrianska galéria teší ďalšími výstavami. Na hrade je zas sprístupnená expozícia doteraz nezverejnených materiálov o svätom pápežovi Jánovi Pavlovi II. a v štádiu prípravy sú už i vianočné trhy. A hoci je budúcnosť kultúry kvôli aktuálnej epidemiologickej situácii neistá, stále môžeme spomínať. Charakter niektorých miest jednoducho nedokáže prepísať ani pandémia.

Ak máte pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: dominika.pucatova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password