30. týždeň: Nitrianske rekordy

Zmes udalostí posledných dní zrejme ani nie je takým prekvapením. Akosi sme to viacerí čakali.

Máme za sebou pestrý týždeň. Na stoličku šéfa Agrokomplexu zasadol nový človek a pribudli aj ďalšie prípady ochorenia COVID-19. Nitra trhla rekord. No nie je sa čím chváliť, v tomto prípade určite platí, že menej je viac. Čo sa však dá robiť? Nakazení sa musia vyliečiť, zvyšok obyvateľstva zas poctivo dodržiavať všetky preventívne opatrenia. Na svoje povinnosti by nemali zabúdať ani zamestnávatelia. Tí musia mať vypracované preventívne opatrenia na predchádzanie šírenia nákazy, zároveň je ich úlohou dohliadanie na dodržiavanie všetkých pokynov ÚVZ SR zamestnancami, ktorí pricestovali z tzv. červenej zóny.

Uplynulé dni ukázali, že aj keď sa z pandémie stala obohratá pesnička, rozhodne nepatrí k premlčaným či zabudnutým záležitostiam. Obete rôzneho druhu si pýta i teraz. Našťastie, nepatrí k nim tohtoročná úroda, pre Nitru úspešná prekladateľská univerziáda ani archeologický výskum nitrianskych študentov (no treba priznať, že i tie sa nezaobišli bez rôznych obmedzení). Pandemickou korisťou sa stalo napríklad jedno z najväčších kultúrnych podujatí pod Zoborom – Klokočinský jarmok. Obyvatelia sídliska však o svoju letnú akciu úplne neprídu, čiastočnou útechou im môže byť prekvapenie v podobe Hurá do školy.

„Hurá!“ schuti a z plného hrdla má dovolené kričať prváčka na Pedagogickej fakulte UKF Emma Zapletalová. Okrem úspešného ukončenia ročníka sa jej podarila neuveriteľná vec – zvíťazila v úvodnom kole českej extraligy s časom 57,11. Stala sa tak slovenskou rekordérkou do 23 rokov, za čo jej s obdivom gratulujeme.

Kiež by bol aj nitriansky futbal v kondícii ako Emma. Žiaľ, vyzerá to tak, že jeho vedenie sa najskôr musí popasovať s existenčnými otázkami. Pýchou však naďalej ostávajú hokejisti, ktorí sa pomaly pripravujú na nadchádzajúcu sezónu. Vedenie už po štvrtýkrát vsadilo na trénerskú spoluprácu s 57-ročným bývalým českým kormidelníkom.

Čo by potešilo starého pána, ktorého privrzli dvere autobusu, nenapraviteľného drogového dílera zatknutého nitrianskou políciou alebo zblúdilého Macedónca či dezorientovaného nevidiaceho, môžeme len hádať. S istotou však vieme povedať, čo uvíta vedenie mesta. Majetkový odbor pátra po vlastníkoch garáží na Parkovom nábreží a Predmostí. Prihlásiť sa môžu do konca júla, v opačnom prípade bude radnica s objektmi zaobchádzať ako s opustenými vecami.

Záležitosti sa pohli i na úrovni kraja. Železničné priecestie v Horných Krškanoch chcú kompetentní zaradiť do existujúceho zoznamu rizikových priecestí v SR, čím by sa snahy o zvýšenie bezpečnosti tejto lokality mali čoskoro stať realitou. Najvyšší čas, v predchádzajúcich dvoch mesiacoch sa tam odohrali dve vážne dopravné nehody. Zdá sa, že vhodná chvíľa nadišla i pre niektoré národné kultúrne pamätihodnosti. Na ich opravu poslanci NSK vyčlenili 100-tisíc eur. Obnoviť treba fasády, omietky aj nátery v interiéroch. Tušíte, ktoré pamiatky v okolí Nitry dostanú nový šat?(Pomôcka: Slovenské Mykény známe ako Fidvár to nie sú.) Ak nie, kliknite na odkaz nižšie.

Úplne nová by na konci leta mala byť aj Zvolenská ulica na sídlisku Diely. Teda aspoň jej časť s párnymi súpisnými číslami. Všetko to vyzerá pekne, až na jednu kozmetickú chybičku – o dva roky plánujú túto novučičkú sídliskovú komunikáciu rozkopať kvôli výmene teplovodných trubiek. Nitrianska teplárenská spoločnosť je síce povinná dať poškodené miesta do pôvodného stavu, avšak možno záplatu nazvať pôvodným stavom? Akosi mimovoľne sa natískajú pochybnosti o zmysle terajšej rekonštrukcie. Ale ktovie, možno to nie je správne. Vedeli ste, že i takéto negatívne myslenie môže byť prejavom dystýmie?

Občas sú však pochybnosti a očakávanie horšieho scenára namieste alebo dokonca žiaduce. Hovoríme o situáciách, ktoré človeka motivujú k zvýšenej obozretnosti a dôslednej kontrole. Ako keď necháte dieťa samé doma, no viete, že je náchylné naletieť všelijakým podvodníkom. Alebo keď pracujete s drogovo závislými ľuďmi a uvedomujete si, že bez edukácie a trpezlivosti to jednoducho nepôjde. Situácií, kedy je aj takáto naoko negatívna vlastnosť osožná, je veľa. Stačí ich len rozpoznať.

Ani v lete preto nepoľavujte v obozretnosti a buďte zodpovední. Pripravte sa na pokračujúce dopravné obmedzenia a zmenené trasy autobusových liniek, ušetríte si jedno nepríjemné prekvapenie a možno i kopec nervov. Ak však len zháňate program na večer a nejaké obmedzenia vás nezaujímajú, nech sa páči, máme pre vás pestrú ponuku. Carpe diem!

Ak máte pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: dominika.pucatova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password