Tento ovocný strom prišiel na naše územie z ďalekej Číny. Tamojší obyvatelia žijú, podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, v priemere o 10 rokov dlhšie než my Stredoeurópania. Odborníci sa domnievajú, že za to môže aj vysoká konzumácia marhúľ.
Pestovanie týchto plodov ovplyvňuje v našich končinách hlavne počasie. Nie raz sa stalo, že sme sa dočkali slabej úrody pre jarné mrazy, ktoré zničili veľké množstvo ovocia. Práve v procese dozrievania sa v šupke a v dužine marhule vytvárajú rastlinné farbivá zvané karotény.

„Vysoký obsah karoténov posilňuje imunitný systém a sú tzv. predstupňom vitamínu A,“ informuje RÚVZBA.
Marhuľky taktiež obsahujú mnoho kvalitných antioxidantov, ako sú polyfenol alebo flavonoidy. Významným flavonoidom v spomínanom ovocí je kvercetín. „Viaceré výskumy potvrdili, že zvýšená konzumácia tejto látky súvisí so znížením rizika závažných ochorení akými sú rakovina pľúc, prsníka, hrubého čreva a žalúdka,“ prezrádza Klinčáková z Poradne zdravia.
Ďalšou veľmi významnou látkou sú katechíny, ktoré:
- regulujú cholesterol,
- chránia zuby pred kazom,
- upravujú črevnú mikroflóru,
- pomáhajú spaľovať tuky,
- a účinne pôsobia proti rakovine.
Veľmi hodnotným je aj vitamín B17 známy ako amygdalín, ktorý sa nachádza priamo v marhuľových jadrách a je jedným z úhlavných nepriateľov rakovinových buniek. „Z tohto vitamínu sa do ich vnútra dostáva kyanid a benzaldehyd a tým rakovinová bunka zahynie,“ odkazuje RÚVZBA.
Je vhodné podotknúť podotknúť, že pri tejto zákernej chorobe treba všetko prediskutovať s odborníkom.
Samotný RÚVZBA upozorňuje, že pri konzumácií marhuľových jadier treba byť opatrný. Netreba ich zjesť priveľa, postačí pár jadier denne.