15. týždeň: Voňal jarou a veľkonočnými sviatkami

Celkom krátko a absolútne jasne: Uplynulý týždeň bol veľký. Nenormálne krásny vďaka slnečnému počasiu a rodinnej pohode aj šialene rýchli kvôli obmedzenému pohybu a tvrdohlavým utečencom. V živote sme taký nezažili.

Je tu Veľká noc. Jeden z najväčších kresťanských sviatkov a veriaci ho nemôžu sláviť v chrámoch. Pomoc prišla v podobe online prenosov. Do domácností sa tak cez očká kamier dostali liturgické slávenia. Veľký týždeň sa pod Zoborom tento rok slávi aj tradične – latinsky. Mimoriadna forma Rímskeho rítu je dnes vzácna, napriek tomu ju počas sviatkov môžete zažiť výnimočne aj z domu.

Iná možnosť nie je. Čiastočný zákaz vychádzania vstúpil do platnosti s úderom stredajšej polnoci a platí až do pondelka. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu počas veľkonočných sviatkov a zamedziť tak ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19. Má však svoje výnimky. Pokiaľ ste z okresu zdrhli skôr a poctivo si vystáli rad v nekonečnej kolóne, nemusia vás zaujímať. Ostatní si však možno radi prečítajú kam a za akých podmienok môžu najbližšie dni cestovať.

Všetky opatrenia a nariadenia majú jediný cieľ a buzerácia ľudí ním nie je. Chránime seba, svojich blízkych a dokonca aj neznámych. Veď aký zmysel by mali všetky tie krvopotne ušité rúška, dezinfekčné brány a litrové zásoby dezinfekčných mydiel, keby nezodpovední nášho mesta naďalej pendlovali medzi okresmi a navštevovali známych aj neznámych? Z polievačov sa v tomto období ľahko stávajú prenášači. Myslite na to, keď sa rozhodnete niektoré z obmedzení porušiť – aby sme neskončili ako obyvatelia Hájskeho či Borovej ulice.

Treba však uznať, že nie všetky nariadenia sú dotiahnuté do dokonalosti. Také nákupné hodiny pre seniorov spôsobili už nejednu vrásku. Výsledkom je snaha obchádzať pravidlá. Schodnú cestu pomáhajú nájsť aj seniori. Mladým podľa potreby nakúpia, veď ich predsa nenechajú hladnými.

Ocitli sme sa v situácii, ktorú ešte nik z nás nezažil. Je pochopiteľné, že chceme byť užitoční – snažia sa o to všetci. V divadelných dielňach šijú stovky rúšok, študentky UKF učia žiakov. V školskom systéme dostali Čierneho Petra do rúk najmä prváčikovia a žiaci s vývinovými poruchami učenia. Študentky špeciálnej pedagogiky sa im každý pracovný deň snažia pomôcť rôznymi úlohami a cvičeniami.

Ani ekonomiky nevyzerá situácia ružovo. Vplyv pandémie pocíti Nitra aj kraj. Odhadované straty sa pohybujú na úrovni miliónov eur. Mesto bude musieť zmraziť čerpanie časti výdavkov vo všetkých oblastiach, NSK prehodnocuje pripravované investície. Pomôcť odvrátiť finančnú a platobnú úverovú neschopnosť jednotlivcov môže zas zákon Lex Korona. Odborník však pred odkladom splátok varuje, pokiaľ to nie je nutné, po tomto kroku nesiahajte.

Koronavírus nejakým spôsobom zasiahol nás všetkých. Deň narcisov tento rok nebude. Tradičná finančná zbierka pre onkologických pacientov sa z bezpečnostných dôvodov odkladá na neurčito. Umenie všetkého druhu sa presúva do online priestoru a v obmedzenom režime funguje aj nitrianske tržnica.

Naše okolie sa však denne mení aj v pozitívnom zmysle. Stromy kvitnú, tráva sa zelená a vzduch rozvoniava jarou. Počasie je jednoducho krásne a my sa v najbližšej dobe môžeme tešiť aj na krásnu Nitru. Nové biodiverzné lúky mesto pod Zoborom spestria a prinavrátia mu prirodzený ráz.

Nitra si to zaslúži. Z jej zelených častí sa ukrajuje stále. Na posúdenie vplyvov životného prostredia najnovšie investor predložil projektovú dokumentáciu polyfunkčného domu, ktorý má vyrásť na Zobore. Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií v Nitre už vydal stavebné povolenie i pre spornú mimoúrovňovú križovatku, ktorej súčasťou majú byť aj vegetačné úpravy. Projekt je tak po viacerých peripetiách „na stole,“ hoci v lehote 15 dní je stále možné podať odvolanie.

Spoločnosť Arriva splnila jeden zo svojich záväzkov voči NSK, ktorému sa zmluvne zaviazala, že počas nasledujúcich 10 rokov zmodernizuje autobusy. Svoje rady doplnila o 11 nových vozidiel. Tie staršie by mal prepravca postupne vybaviť klimatizáciou a WiFi pripojením.

Iný osud postihol prepravcu v systém zdieľaných bicyklov. Napriek tomu, že spoločnosť Arriva ešte koncom minulého roka deklarovala účasť vo verejnej súťaži, nakoniec svoju ponuku nepredložila. Mesto sa dlhšiu dobu netajilo tým, že Arrivu ako dodávateľa tejto služby odmieta. Tri roky ťahaníc zrejme stačili obom stranám. Víťazom verejného obstarávania sa napokon stala firma Rekola.

Nech už je dodávateľom ktokoľvek, mestský bicykel si tak skoro nepožičiame. Koronavírus stále zúri a my sa viac a viac obmedzujeme. Priestory amfiteátra sa kvôli novému ochoreniu zmenili na karanténne centrum, ktoré hostí svoju prvú obyvateľku. Staršia žena bola po príchode značne rozrušená, ubytovanie preto prebiehalo za účasti polície.

Kvôli podozreniu na koronavírus je uzatvorená aj jedna z nitrianskych ulíc. Policajti na Borovej hliadkujú v 24-hodinových intervaloch, čím sa zabezpečuje dodržiavanie karanténnych opatrení pre 23 obyvateľov. Mesto o vzniknutej situácii intenzívne komunikuje s miestnym vajdom aj ďalšími subjektmi, zároveň však upozorňuje na dezinformáciu šíriacu sa niektorými webmi.

Čas sprísnených preventívnych opatrení je zároveň priestorom pre sebarealizáciu. Mnohí trávime voľné chvíle upratovaním domácností a dvorov. Dávajte však pozor a pri práci sa vždy plne sústreďte. Následkom nepozornosti môže byť rovnaký dym, aký v stredu zahalil takmer celý Zobor.

Je pochopiteľné, že stále teplejšie počasie ľudí láka von. Práve tam, v trávnatých porastoch, sa často vyskytujú kliešte, ktoré sú nebezpečné najmä z dôvodu prenosu ochorení. Sezóna kliešťov trvá približne od začiatku apríla do konca októbra. Ako si s týmto parazitom účinne poradiť, sa dočítate v našej poradni.

Uplynulý týždeň bol naozaj veľký. Rodinný život, prácu, sviatky – všetko musíme prispôsobovať aktuálnej situácii. V núdzovom režime funguje aj redakcia Nitrianskeho hlásnika. Boj s neviditeľným nepriateľom vnímame každá po svojom a vo svojom. Je to na zbláznenie, ale nevadí. Vydržíme. Lebo spolu to dáme. Pandémia mení ľudské životy, ale nezastavuje ich. Kolobeh sveta stále beží. A to je dobré znamenie. Boh nás ešte nezatratil.

Ak máte pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: dominika.pucatova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password