Ozbrojené sily SR si v priestoroch 11. brigády vzdušných síl v Nitre prevzali systém protivzdušnej armády

Ide o systém protivzdušnej obrany Mantis od nemeckej armády.

Ako uviedol minister obrany SR Martin Sklenár, Slovensko získalo celkovo dva systémy.

Každý sa skladá z veliteľského stanovišťa, dvoch senzorových staníc a šiestich automatizovaných kanónov, ktoré strieľajú do vzdialenosti štyroch až piatich kilometrov. Jeho súčasťou sú aj radary.

Podľa slov zástupcu náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Nemecka, generálporučíka Markusa Laubenthala je systém určený na nepretržitú obranu pozemných objektov pred účinkami rakiet, delostreleckých systémov, mínometov a bezpilotných prostriedkov. Súčasťou dodávky z Nemecka je navyše aj päť kusov prehľadových rádiolokátorov s dosahom do 100 kilometrov a výcvik slovenských vojakov. „Slovensko ako krajina susediaca s Ukrajinou je vystavené hrozbám, predovšetkým vzdušným útokom. Teší ma, že sme Slovensku v rámci našej spolupráce mohli poskytnúť takúto podporu,“ doplnil Laubenthal.

Slovenskí vojaci sa na prevzatie systému pripravovali niekoľko mesiacov, prešli školeniami v Nemecku aj na Slovensku.

„Systém Mantis poskytuje veľmi dobrú ochranu kritickej infraštruktúry. To, že ho naše ozbrojené sily získali bezodplatne a natrvalo, je dôkazom toho, že sa Slovensku medzinárodná spolupráca opláca a svojím aktívnym prístupom na medzinárodnej pôde získava možnosti, ktoré by inak nemalo. Práve táto angažovanosť prináša pre slovenské ozbrojené sily naozaj pridanú hodnotu,“ skonštatoval Sklenár.

Systémy budú zaradené do výzbroje 11. brigády vzdušných síl v Nitre a pôsobiť budú pri ochrane objektov osobitnej dôležitosti na východnom Slovensku.

Celkovo tvorí ich obsluhu viac ako stovka vojakov, ktorí prešli kompletným technickým preškolením a cvičnými streľbami. „Je to prvá fáza modernizácie našej protivzdušnej obrany. Je to systém 21. storočia, automatizovaný, extrémne presný, moderný, doplnený prehľadovými radarmi. Práve radary boli dlhoročný problém, pretože na slovenských kopcoch sú staré ruské zariadenia, síce modernizované, ale desať až 12 rokov po životnosti. Systém je veľmi efektívny aj preto, že strieľa kanónmi, takže nie je nutné likvidovať napríklad dron za 20.000 eur raketou za jeden milión eur. Jeho presnosť je extrémna a zostrelí prakticky všetko, od lietadla, rakety až po dron či mínometný granát,“ uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Ľubomír Svoboda.

Ako pripomenul Sklenár, na Slovensku aj naďalej pôsobia systémy protivzdušnej obrany, ktoré nám poskytujú spojenci.


„Na letisku v Kuchyni je systém SAMP/T, ktorý obsluhuje talianska armáda. Prebiehajú rokovania s Izraelom o nových systémoch protivzdušnej obrany stredného dosahu a prebiehajú rokovania aj s Poľskom o nahradení systémov Igla za iné prenosné odpaľovacie systémy protivzdušnej obrany. Takže protivzdušnú obranu dopĺňame viacerými spôsobmi,“ dodal Sklenár.

Televízia Nitrička

Forgot Password