Interaktívne podujatie s názvom Čaro tradičných bábok

Na podujatí boli v Ponitrianskom múzeu predstavené jednotlivé typy bábok, spôsob ich vodenia a deti si ich mohli aj sami vyskúšať, či odfotiť sa s nimi.

27-tisíc rokov, to je vek najstaršej bábky na svete. Je z mamutieho kla a našli ju v Brne. Cieľom podujatia s názvom Čaro tradičných bábok bolo vzdelávanie.

„Vzdelávať interaktívne, to znamená, to čo poviem aj ukážem a predvediem. Rovnako aj to, aby si to potom samozrejme aj naši diváci sami vyskúšali, a tým si to aj zapamätali,“ povedal Matej Šiška, popularizátor bábkového divadla.

Najstaršou bábkou na Slovensku je 550-ročný korpus Krista z Hronského Beňadiku, ktorý slúžil v stredoveku na liturgické účely.

Dnes sa s bábkami stretneme predovšetkým v divadelnom prostredí. Na podujatí boli predstavené maňušky, marionety, ale i javajky.

„Javajkami sa naše divadlo (dnešné Staré divadlo Karola Spišáka), preslávilo. Na základe týchto bábok vznikla takzvaná Romanovského alebo tiež Nitrianska bábkoherecká škola,“ uviedol Šiška.

Ján Romanovský z nitrianskeho divadla prišiel na systém ako môže sám ovládať javajku.

Niektoré bábky však musia stále ovládať 2 ľudia. Napríklad čierno divadelné bábky, ktoré prostredníctvom ultrafialového svetla zvýraznia niektoré špeciálne farby, čím sa vytvára ilúzia lietania, či rôznych akrobatických kúskov. V divadle musí pritom byť úplná tma.

Na podujatí Čaro tradičných bábok Šiška predstavil aj čierno divadelnú bábku, myšku.

Detských návštevníkov zaujala marioneta v tvare draka. Marioneta je bábka ovládaná zhora. Častokrát má v chrbte dieru, ktorá slúži na odľahčenie konštrukcie. Bábky vodené tyčkou a tzv. čempuritmi, ktoré sú ovládacím mechanizmom rúk sú zase javajky. Názov je odvodený od ostrova Jáva, kde vznikli.

„Čaro tradičných bábok spočíva v tom, že sú vodené iluzívne. To znamená, že vidno bábku, ale nevidno človeka, ktorý ju ovláda,“ popularizátor bábkového divadla.

Najjednoduchšími bábkami sú maňušky, ktoré sú určené pre začiatočníkov.

Televízia Nitrička

Forgot Password