Nitra je späť v najvyššej basketbalovej súťaži

Po troch rokoch bude mať Niké Slovenská basketbalová liga opäť deväť účastníkov, medzi už etablovanú osmičku klubov sa vracia Nitra.

Víťaz prvoligovej súťaže zo sezóny 2022/2023 bude hrať pod názvom ZŠK Slávia SPU Nitra.

Kroky klubu už dlhodobo smerovali k tomu, aby vyšiel návrat do najvyššej súťaže.

V 1. lige bola Nitra suverénom, čo dokumentovala aj hladkým a jednoznačným triumfom na domácom Final Four.

„Po ‚turbulentných vlnovkách‘ od skončenia finálového turnaja 1. ligy sme sa napokon rozhodli, že budeme hrať najvyššiu súťaž. Od januára sme žili s myšlienkou, že chceme vyhrať 1. ligu, ale k tomu bolo potrebné mať ekonomické zázemie. Konečné rozhodnutie prišlo pred týždňom v utorok, keď vďaka ústretovosti pani rektorky a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) sme sa dohodli, že najvyššiu súťaž hrať budeme,“ vysvetlil pre portál basketliga.sk celý proces tréner Ľubomír Urban.

Nitra neodmysliteľne patrí na mapu našej najvyššej súťaže, pri pohľade do histórie získala dvakrát z každého cenného kovu a vo svojej zbierke má aj jeden Slovenský pohár.

„Basketbal má v meste zázemie. Našou ambíciou je pritiahnuť divákov. Pamätáme si veľmi bohatú a úspešnú históriu basketbalu v Nitre. V roku 1993 Nitra postúpila na pôde univerzity z vtedajšej 1. Slovenskej národnej ligy do extraligy. V roku 2002 sa zopakoval postup do extraligy, tiež bol v kooperácii školy a najmä podnikateľov v Nitre. Kruh sa uzatvoril teraz, keď sme sa opäť vrátili na pôdu SPU. Škola tu vždy bola a pomáhala nám a aj teraz nezostáva bokom a pomôže nám sa etablovať v náročnom prvom ročníku v Niké SBL. Nejdeme robiť veci narýchlo, veci sme si postupne pripravovali. Máme dobré zázemie. Chceme hrať v súťaži dôstojnú úlohu, ak to mám definovať, tak mám na mysli stred tabuľky,“ uviedol kouč Nitry.

Už teraz je jasné, že zápasy Niké SBL by sa mala hrať v Športovej hale SPU.

„Bude potrebné niektoré veci doladiť. Máme výhodu, že máme alternatívu v podobe mestskej haly, ktorá je stále k dispozícii a spĺňa všetky kritériá,“ dodal Urban.

Foto ilustračné: pixabay.com

Televízia Nitrička

Forgot Password