Noví absolventi Univerzity tretieho veku pri UKF v Nitre

Osvedčenia o absolvovaní záujmového vzdelávania si prevzalo 65 účastníkov U3V. Najmladší mal 54 rokov, najstarší 80.

Aula UKF v Nitre sa popoludní 28. júna 2023 zaplnila staršími študentmi a ich rodinnými príslušníkmi. Svoje slávnostné promócie tu totiž absolvovalo 65 frekventantov Univerzity tretieho veku (U3V) pri UKF, ktorí v akademickom roku 2022/2023 úspešne ukončili záujmové vzdelávanie na UKF v Nitre. Takisto ako ich mladší promovaní spolužiaci – študenti končiacich ročníkov bakalárskeho, magisterského či doktorandského stupňa, ani oni neskrývali radosť zo svojho úspechu, keď si s hrdosťou preberali osvedčenia absolventov U3V.

S rovnakým nadšením, zanietením a zodpovednosťou pristupovali aj k svojmu vzdelávaniu na UKF.

Študovali v ôsmich vzdelávacích programoch Seniori v rámci U3V ukončili vzdelávanie v jednoročných vzdelávacích programoch Dejiny 20. storočia ľudia, osudy, príbehy, v dvojročných vzdelávacích programoch Anglický jazyk pre začiatočníkov a Anglický jazyk pre mierne pokročilých a v trojročných vzdelávacích programoch Digitálna fotografia
a kamera, Dejiny výtvarného umenia a výtvarná tvorba 2, Ľudové remeslá, Psychológia pre tretí vek a Celostný prístup k človeku. V U3V UKF študujú seniori vo veku od 50 rokov – najmladší tohtoročný absolvent mal 54, najstarší úctyhodných 80 rokov.

Slávnostný promočný ceremoniál viedol RNDr. Ladislav Szekeres, PhD., prodekan pre vzdelávanie Fakulty stredoeurópskych štúdií UKF.

Na slávnosti privítal doc. PhDr. Adrianu Récku, PhD., prodekanku pre rozvoj, celoživotné vzdelávanie a medzinárodné vzťahy PF UKF, Mgr. Patrika Petráša, PhD., prodekana pre vzdelávanie FF UKF, doc. PhDr. Ľudmilu Nagyovú, CSc., tajomníčku U3V pri UKF, ďalej členov komisií pre záverečné skúšky a obhajoby záverečných prác – MUDr. Teodora Rosinského, CSc., doc. Miroslava Palárika, PhD., doc. PhDr. Viktora Gatiala, PhD., Mgr. Ivanu Horváthovú, PhD., a Mgr. Jána Širku, PhD. RNDr. Ladislav Szekeres, PhD., osobitne privítal absolventov, ich príbuzných i ďalších hostí.

Vzápätí doc. PhDr. Adriana Récka, PhD., dala súhlas k tomu, aby po vykonaní slávnostného promočného sľubu boli prítomným absolventom odovzdané osvedčenia o ukončení záujmového vzdelávania. Doc. PhDr. Ľudmila Nagyová, CSc., tajomníčka U3V, v mene všetkých promovaných absolventov predniesla promočný sľub. Na pódiu auly sa potom vystriedali absolventi spomínaných vzdelávacích programov, so slovíčkom „sľubujem“ sa dotkli žezla a z rúk doc. PhDr. Adriany Réckej, PhD., si prevzali osvedčenia o absolvovaní U3V.

U3V pri UKF má absolventov už 30 rokov.

Po odovzdaní osvedčení o ukončení záujmového vzdelávania sa prítomným prihovorila tajomníčka U3V pri UKF doc. PhDr. Ľudmila Nagyová, CSc. Pripomenula, že vzdelávanie tohto typu má na UKF už 30-ročnú tradíciu. U3V pri UKF je členom Asociácie univerzít tretieho veku na Slovensku a cez delegátov aj asociácie Európy a sveta.

„Štúdium na Univerzite tretieho veku je súčasťou zmysluplného využívania voľného času ľudí seniorského veku. Vy ste sa rozhodli pokračovať v doplnení svojich vedomostí a zručností, ktoré vyžaduje rýchly rozvoj a napredovanie našej spoločnosti. Tak, ako sa rozvíjala naša spoločnosť, mali svoj vývoj aj obsah a formy štúdia. Vy ste to všetko pochopili, a preto vaše rozhodnutie bolo správne a môže byť vzorom aj pre mladšie generácie. V mnohých prípadoch môžete byť príkladom aj pre svoje deti, vnučky či vnukov,“ obrátila sa na absolventov doc. Nagyová a svoje slová doplnila myšlienkou J. W. Goetheho, ktorý povedal, že „krásni mladí ľudia sú hračkou prírody, ale krásni starí ľudia sú umelecké diela“.

„Pri pohľade do vašich tvárí, milí absolventi, sa mi zdá, že z nich žiari harmónia a spokojnosť z vášho rozhodnutia študovať na U3V. Potreba vzdelávania sa v seniorskom veku je koncepciou celoživotného vzdelania a je dávno známa a preferovaná nielen u nás, ale v celej Európe aj vo svete. Všetci si uvedomujeme dôležitosť potreby dať seniorom priestor pre ďalšie vzdelávanie, pre sociálny kontakt a zmysluplné prežívanie života. Ako zabezpečiť odborných lektorov, kvalitnú výučbu a priestory, to záleží od rektorátu príslušnej univerzity a v nemalej miere aj od ochoty pedagógov venovať svoj voľný čas vzdelávaniu seniorov . Preto patrí vďaka aj všetkým tým, ktorí sa podieľajú na organizovaní a fungovaní našej U3V pri UKF,“ dodala doc. PhDr. Ľudmila Nagyová, CSc., a zároveň všetkým popriala mnoho invencie, chuti a vytrvalosti v štúdiu, ale hlavne veľa zdravia, aby sa mohli stretávať a uskutočňovať to, čo si predsavzali a aj to úspešne dosiahli.

Zdroj foto: Lubo Balko, UKF

Televízia Nitrička

Forgot Password