Nitra by mohla mať nový zimný štadión. Malo by ísť o celoštátnu investíciu

Nová multifunkčná športovo-kultúrna hala by podľa štúdie mohla stáť na mestských pozemkoch.

foto: archív TV Nitrička

S otázkou či zrekonštruovať alebo postaviť nový štadión súvisí stretnutie na mestskom úrade, kde bola predložená aktuálna štúdia možného umiestnenia budúceho zimného štadióna. Podľa slov viceprimátora Daniela Balka predmetom tejto štúdie bolo dokázanie, že nový zimný štadión môže byť v lokalite, kde sa nachádza súčasný. Situáciu v tomto prípade zjednodušuje fakt, že ide o mestské pozemky.

Súčasný štadión má kapacitu 3600 miest, štúdia k novému pracuje s počtom 5300 miest.

Nedostatkami sú však parkovanie a riešenie návštevnosti. Rozšírenie súčasných parkovacích miest nie je aktuálne v pláne. Možnosťou sú záchytné parkoviská. „Veď napokon dnes, keď sa stavajú nové štadióny vo väčších mestách, nikto nemôže očakávať, že hneď vedľa toho štadióna bude parkovacie miesto. Predsa máme v Nitre plán udržateľnej mobility, ktorý hovorí práve o tom, aby sme viac využívali hromadnú dopravu,“ vraví viceprimátor Balko.

Nový štadión je sčasti inšpirovaný štadiónom v českom meste Třinec. Daniel Balko tvrdí, že v otázke budúceho priestoru pre ľadový hokej v Nitre nemôže ísť o investíciu regionálneho charakteru. Malo by ísť o celoštátny záujem: „To nebude len zimný štadión, vlastne je to multifunkčná športovo-kultúrna hala“. Slúžiť by tak mohol aj pre menšie športoviská či konferencie.

Štúdia je len jedným z krokov, nasledovať bude projektová dokumentácia a medzitým najmä hľadanie peňazí. Kde a dokedy budú kompetentní zháňať potrebné financie sa dozviete v reportáži Televízie Nitrička.

Televízia Nitrička

Forgot Password