Mohutné zubry môžu turisti obdivovať hlavne pri kŕmení

Príjemnú zimnú prechádzku a predovšetkým pohľad na impozantné zvieratá ponúka aj v čase pandémie Zubria zvernica neďaleko obce Lovce v Zlatomoravskom okrese.

V stáde zubra hrivnatého je možné vidieť mohutné dospelé samce s váhou okolo 900 kilogramov i malé teliatka. 

Turisti sa k zvernici dostanú po krátkej prechádzke lesom. Zvieratá môžu sledovať každý deň, predovšetkým v čase kŕmenia. „Zubria zvernica funguje aj počas pandémie, samozrejme, za podmienky dodržiavania aktuálne platných opatrení prijatých na zabránenie šíreniu COVID-19. Samotným zvieratám sa však režim nezmenil a počas celého roka ho majú rovnaký. Prikrmovanie prebieha každý deň o 9. a potom o 14. hodine,“ uviedla vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová. Ako pripomenula, súčasťou zvernice je aj Lesnícky náučný chodník, ktorý môžu záujemcovia navštíviť počas celého roka. Na desiatich paneloch oboznámi návštevníkov s históriou chovu zubra a so živočíchmi a rastlinami, ktoré sa vyskytujú v Zubrej zvernici a jej bezprostrednom okolí.

Chodník má dĺžku 2500 metrov a jeho trasa vedie nenáročným terénom, takže ho môžu pohodlne absolvovať aj menej zdatní návštevníci a deti.

„Prístupný je aj počas zimy. Vedie z väčšej časti popri oplotení jadra zvernice, a preto nie je problém zahliadnuť zubry aj počas prechádzky po chodníku. Najistejšie stretnutie s nimi je však v čase kŕmenia v centre areálu pri bufete,“ uviedla Debnárová.

Zubria zvernica funguje od roku 1958, obhospodarujú ju Lesy SR, Odštepný závod Topoľčianky. Jej prvoradou úlohou je chov zubra hrivnatého horskej línie. Od vzniku zvernice sa tam narodilo približne 200 kusov týchto zvierat. Zvernica je prístupná verejnosti celoročne a trasa k nej je vyznačená z centra obce Topoľčianky až po záchytné parkovisko v blízkosti vonkajšieho oplotenia zvernice. 

zdroj titulnej foto: lesytopolcianky.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password