Počet odberných miest stále nie je istý

Nitra, podobne ako aj ostatné mestá na Slovensku, sa pripravuje na celoplošné testovanie na Covid-19.

Marek Hattas

Situácia s nedostatkom zdravotníckeho personálu v Nitre stále nie je zažehnaná. Podľa slov primátora Marek Hattasa sa ešte včera mohlo otvoriť len každé šieste plánované odberné miesto na území mesta, dnes je to každé druhé.

Samospráva v posledných hodinách zaznamenala nárast lekárov aj zdravotníkov ochotných zúčastniť sa testovania, napriek tomu ich stále nie je dosť.

„Som veľmi rád, že túto výzvu prijali takto na poslednú chvíľu. Potrebujeme testovanie spojazdniť, takže lekári sú naozaj veľmi potrební,“ zdôraznil deň pred testovaním naliehavosť situácie Marek Hattas, primátor Nitry.

Vyšší počet pribúdajúcich zdravotníkov má za následok aj fakt, že do testovania sa podľa najnovších vyhlásení môžu zapojiť aj zubní lekári. Napriek priaznivejšiemu číslu radnica aj naďalej apeluje na obyvateľov: „Prosím, pokiaľ môžete, prídťe nám pomôcť testovať počas víkendu,“ vyzýva primátor.

Najväčší problém vidí v tom, že sa do testovania vnáša príliš veľa politiky.

Preto je situácia neistá a s každým vyjadrením vlády príde vždy odliv alebo príliv ľudí ochotných vykonávať testovanie. Podľa slov primátora si radnica svoju úlohu splnila. Tá spočívala najmä v zabezpečení odberných miest a administratívnych pracovníkov. „To znamená, že zdravotný personál je už niečo navyše, čo robíme. Od dnešného rána obvolávame všetkých doktorov a všetky sestričky, ktoré sú v našich poliklinikách, ktoré prenajímame. Snažíme sa zo všetkých síl dotiahnuť to, čo možno nebolo dotiahnuté na centrálnej úrovni.“

Mesto Nitra plánovalo zriadiť 64 odberných miest. Ich počet je v tejto chvíli stále neistý. O tom, ktoré odberné miesta sa otvoria a ktoré nie, sa rozhodne najneskôr ráno v prvý deň testovania.

„Až v sobotu ráno uvidíme, ktoré miesta otvoríme a ktoré nám vypadnú kvôli tomu, že tam nebude zdravotný personál,“ upozorňuje Hattas. O otvorenosti alebo zatvorenosti konkrétnych odberných miest bude samospráva priebežne informovať na webovej stránke, zároveň tak aj na sociálnych sieťach.

V snahe zabezpečiť plošné testovanie sa s prosbou o pomoc nitrianska radnica obrátila aj na Nitriansky samosprávny kraj. „Oslovil som župana Belicu, aby spravil maximum, aby tomu ešte viac zapol obrátky, lebo ho bolo trošku menej cítiť v samospráve, aby všetky sily, ktoré má voľné, vložil do plošného testovania,“ povedal na záver primátor Nitry.

V snahe predísť komplikáciam a miešaniu jednotlivých komunít bude skupinám ľudí z časti Orechov dvor a ľuďom bez domova testovanie zabezpečené osobitne.

Ochranné pomôcky počas testovania zabezpečí dobrovoľníkom radnica. V Nitre pomohli situáciu zvládnuť aj samotní obyvatelia mesta svojimi tipmi na firmy a spoločnosti, ktoré by týmto materiálom mohli disponovať. Aktuálne je tento problém v meste pod Zoborom vyriešený.

„Na výzvu mesta Nitra reagovala fakultná nemocnica, ktorá dodala armáde zoznam 190 zdravotníckych pracovníkov, ktorých príslušníci ozbrojených síl momentálne kontaktujú. Verím, že časť týchto zdravotníkov zajtra nastúpi na odberné testovacie miesta,“ vyjadril sa dnes v popoludňajších hodinách primátor Marek Hattas.

ilustračná foto: zdroj FB Mesto Nitra

Som šéfredaktorkou Nitrianskeho hlásnika, ktorý tvorí tím mladých ľudí zaujímajúcich sa o aktuálne dianie a mapujúcich novinky z Nitry a okolia. Sme súčasťou televízie Nitrička, vďaka ktorej podchytávame dianie nielen prostredníctvom online sveta, ale témy ďalej rozvíjame aj v rámci nášho vysielania. Ak máte požiadavku na reportáž, sťažnosti, tipy alebo námety, neváhajte ma kontaktovať na adrese miriama.polakova@nitrianskyhlasnik.sk alebo na telefónnom čísle 0915/595 261

Televízia Nitrička

Forgot Password