Slovensko môžeme vidieť aj na skle maľované

Krajské osvetové stredisko predstavuje od 11. augusta 2020 autorskú tvorbu výtvarníčky Lenky Bollovej.

Umelkyňa pracuje technikou podmaľby na sklo, výstava zrejme aj preto nesie názov „Slovensko moje na skle maľované“. Diela mapujú a zachytávajú život ľudí v malých obciach ako je Močenok, ale aj ďalšie vidiecke motívy z celého Slovenska.

Obrazy na skle sú podľa Ústredia ľudovej umeleckej tvorby druhom ľudovej maľby na rube sklenej tabule. „Spočiatku vznikali prepisom dobových drevorytov a grafík, mali apotropajnú funkciu a šírili sa prostredníctvom podomových predajcov,“ informuje ÚĽUV.

KOS v Nitre

Obrázky na sklo patrili v 19. storočí k typickým prejavom ľudového maliarstva na Slovensku. Dodnes je však nejasné, ako presne sa majú nazývať. „V odbornej literatúre sa na ich označenie používalo niekoľko výrazov: ľudové obrazy maľované na sklo, ľudové maliarstvo na sklo, ľudové maľby na skle a tiež nemecký výraz Hinterglasmalerei, čo v doslovnom preklade znamená maľba pod sklom,“ vysvetľuje ÚĽUV.

Ľudia začali maľby na sklo tvoriť hlavne pre to, aby ochránili svoje domovy od všetkého zlého, preto sídlili prevažne v dedinských interiéroch v kultových kútoch izby. „Dnes pri ich tvorbe dominuje estetický aspekt a výrazne v popredí oproti minulosti je osobnosť a originalita tvorcu,“ dodáva ÚĽUK.

Foto: Ilustračné

Podľa vyjadrenia kurátorky Evy Lehoťákovej sa L. Bollová venuje téme vidieka dlhodobo: „Intenzívnejšie sa maľovaniu na sklo začala venovať asi pred šiestimi rokmi. Jej autorské spracovanie sa vyznačuje naratívnosťou. Autorka sa s obľubou vracia k témam, nanovo ich zachytí, obohatí a doplní. Námety z vidieckeho prostredia sú rôznorodé, s obľubou maľuje jeho architektúru, krásy prírody, každodenný pracovný aj osobný život ľudí,“ skonštatovala Lehoťáková pre TASR.

Návštevníci výstavy sa budú môcť zapojiť aj do tvorivých dielní, ktoré budú súčasťou podujatia. Uskutočnia sa 19. augusta a budú zamerané na ukážku techniky podmaľby na sklo.

„Výstava potrvá do 28. augusta,“ dodala Zdenka Smrečková z KOS pre TASR.

Televízia Nitrička

Forgot Password