Zneužijú starších ľudí aj zdravotníkov

Na linku 155 volajte iba, ak vám ide o zdravie a život.

Nie sú len vo virtuálnom svete, ale aj v skutočnom.

Či už to boli falošní plynári, elektrikári alebo ľudia, ktorí sa snažili od starších občanov vymámiť peniaze, podvodníci, ktorí využívajú zhoršený fyzický či psychický stav dôchodcov sa našli aj v minulosti. No situácia posledných dní im ešte viac nahráva do karát.

Podľa TV Markíza sa v Bánovciach nad Bebravou neznáma dvojica telefonicky ohlásila u invalidnej dôchodkyne, že ju príde vyšetriť pre koronavírus. Kým dvojica prišla, dôchodkyňa stihla ohlásiť svojho suseda.

Ten sa vjadril, že dvojica nemala žiadne ochranné pomôcky, dokonca z nich bol cítiť alkohol. Do bytovky ich aj z toho dôvodu nevpustil.

Preto, ak pre dobrovoľnú alebo povinnú karanténu nemôžete navštíviť starších členov rodiny, známych či susedov, buďte s nimi aspoň v častom telefonickom kontakte a pripomínajte im, aby neverili neznámym ľuďom, ktorí sa pod rôznymi zámienkami chcú dostať k nim do bytu.

K zneužitiu situácie došlo aj v Nitrianskom kraji. Týkala sa zdravotníkov.

„Môžem potvrdiť, že v Nitrianskom kraji prišlo k incidentu, keď volajúci na linku 155 opísal príznaky mozgovej mŕtvice vrátane príznakov na ochorenie COVID-19. Až na adrese a po zložitom manažovaní, kam bude pacient prevezený, bolo zistené, že rodina si všetko vymyslela. Posádka záchrannej zdravotnej služby bola odvolaná z adresy a prípad budeme riešiť s políciou,“ hovorí Alena Krčová, hovorkyňa OS ZZS SR.

Nevedomosť alebo neznalosť.

Počas víkendu bolo zase operátorovi linky 155 a zasahujúcej posádke zatajené, že ošetrovaného seniora navštívila vnučka z Rakúska. Posádka sa to dozvedela od seniora až v sanitke. Ten tak ohrozil zdravotníkov, teda ľudí, ktorí sú teraz najviac potrební. „Množia sa prípady, keď pacienti zatajujú cestovateľskú anamnézu, prípadne príznaky choroby COVID-19, alebo porušia domácu karanténu,“ dodáva Krčová.

Na linku 155 volajte iba, ak vám ide o zdravie a život.

„Na linku 155 volajte len v ohrození zdravia a života, doslova, keď ide o zdravie a o život. A keď voláte, hovorte pravdu. Neklamte. Nezveličujte svoj zdravotný stav. Ak vyšleme na základe nepravdivých informácií záchranárov k banalite, môžu chýbať pri infarkte, mozgovej mŕtvici, ťažkom úraze,“ zdôrazňuje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. Nemali by ste zatajovať ani dôležité informácie o príznakoch naznačujúcich koronavírus, najmä ako ste vy alebo vaši blízki boli v zahraničí či v kontakte s pacientom s potvrdeným koronavírusom.

Ak tieto informácie najprv zamlčíte, na zásah sa vysiela nechránená posádka, a tá potom musí zostať v karanténe.

V prípade, že potrebujete informácie o koronavíruse, kontaktujte infolinky úradov verejného zdravotníctva. Telefonický kontakt pre RÚVZ Nitra je 0948 495 915, e-mail: nr.sekretariat@uvzsr.sk. Verejnosti je nepretržite k dispozícii aj Národné centrum zdravotníckych informácií na telefónnom čísle 0800 221 234.

Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: monika.hozakova@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password