Zamestnanci Jaguaru v Nitre kritizujú pracovné podmienky

V súvislosti s minulotýždňovými horúčavami automobilka Jaguar Land Rover v Nitre pristúpi k úprave pracovných podmienok.

Pred pár týždňami sme chodili ešte oblečení v bundách, posledné dni však netušíme, ako sa máme schladiť. Horúčavy vedia sťažiť život najmä starším ľuďom, deťom, chorým, ale aj ľuďom, ktorí pracujú na priamom slnku a vo výrobných halách.

Aj v automobilke Jaguar Land Rover v Nitre zamestnanci minulý týždeň bojovali so spomínanými horúčavami. Automobilka sa preto rozhodla, že zamestnancom upraví od pondelka 17.júna platný pracovný čas. Nebudú tak pracovať od 7:00 do 15:30, ale od 6:00 do 14:30. Tejto zmene prispôsobí aj čas výdaja obedov a zabezpečenú autobusovú dopravu. Vyhlási aj teplotné prestávky pre prevádzky, kde teplota dosiahne vyhláškou stanovený limit nad 30°C počas mimoriadne teplých dní.

,,Najdôležitejšou ochranou pred záťažou teplom je príjem dostatočného množstva tekutín. Naši zamestnanci majú k dispozícii fľaše na pitný režim, ktoré si môžu doplniť z vodných dispenzorov. Pre organizmus je potrebné aj dopĺňanie minerálnych látok, ktoré unikajú pri potení a dýchaní, preto plánujeme zamestnancom poskytnúť bezplatne iontové nápoje,“ uvádza manažérka pre firemné vzťahy Jaguar Land Rover Slovakia Miroslava Remenárová.

Prevádzkové budovy majú kvalitné technické zázemie, v rámci ktorého sa nachádza systém chladenia. V tomto počasí majú kladný vplyv aj zelené plochy na vegetačnej streche centrálnej budovy nad priestorom zamestnaneckých šatní.

,,Prevádzkové budovy taktiež ochladzujeme intenzívnym vetraním počas noci aj skorých ranných hodín a v priebehu dňa limitujeme v maximálnej možnej miere prenikanie teplého vzduchu,“ hovorí Remenárová.

Moderné odbory Jaguar Land Rover Slovensko informovali verejnosť 11.júna, prostredníctvom svojej facebookovej stránky, o výstupe zo sedenia s vedením spoločnosti na tému: Ochrana pred záťažou teplom. Píšu, že v rámci ochrany zdravia pred záťažou teplom sú a budú uplatnené nasledujúce opatrenia, napríklad extra teplotné prestávky. No mnohí ľudia sa v komentároch vyjadrili, že žiadne takéto prestávky v predošlých dňoch neboli.

,,Mňa zaujal bod 3. (extra teplotná prestávka, v prípade, ak bude vyhlásená, bude automaticky uplatnená pre všetky zmeny). Moja otázka znie, v akom prípade bude vyhlásená? Kým všetci popadáme pri linkách na zem?! Veď už teraz sa nedá dýchať a pracovať! Ani pre vodu si človek nemá kedy odbehnúť! Veď toto sú situácie, ktoré treba riešiť ihneď a nie, keď začnú behať zdravotníci po linkách! Stále len rokujete a žiadne výsledky nevidíme,“ píše jeden zo zamestnancov.

,,Vôbec nebola vyhlásená extra prestávka. Veď tam je na zdochnutie. To sa už nedá vydržať tam. Darmo sú dve brány otvorené, keď ani vzduch nejde odtiaľ, “ pripája sa ďalšia zamestnankyňa.

Najbližšie dni sa však uvidí, ako sa počasie a celá situácia ďalej vyvinie.

Marko Mikulášik


Máte k článku pripomienky, námety alebo nápady, kontaktujte ma na mailovej adrese: marko.mikulasik@nitrianskyhlasnik.sk

Televízia Nitrička

Forgot Password