Divadelná Nitra bude aj o spoločensky angažovaných témach a experimentoch

Inscenácie sa zamerajú na virtuálny svet videohier, sexuálne násilie týkajúce sa detí a krehkosť prírody.

Český umelec Ján Mocek sa na festivale Divadelná Nitra predstaví po prvý raz. Jeho dielo Virtual Ritual privedie divákov na hranicu reálneho a virtuálneho, presnejšie do virtuálneho sveta videohier. „Tvorcovia sa dostávajú s využitím živého videa, 3D animácií a formátov YouTubu aj do ulíc Nitry. V performancii tak na pozadí mesta pod Zoborom odhaľujú skryté prepojenia medzi skutočným a virtuálnym svetom,“ uvádzajú organizátori festivalu.

V Nitre sa prvý raz predstaví aj výrazný španielsky autor a režisér Pablo Fidalgo s inscenáciou Encyklopédia bolesti. I. diel: Zostane to medzi nami. Inscenácia rozpráva práve o skúsenostiach niekoľkých generácií žiakov a študentov cirkevných škôl.

foto ilustračná: pixabay.com

Súvisí s článkom z roku 2021 uverejnenom v španielskych novinách El País. Bývalí študenti z Colegio Maristas vo Vigu opisovali sexuálne násilie, ktoré tam zažívali v šesťdesiatych rokoch. Článok spustil vlnu podobných výpovedí.

Nezávislé divadelné zoskupenie Odivo, ktorého spoluzakladateľkou je Mária Danadová, uviedlo v septembri 2020 dielo Svetlonos, na ktorom spolupracovalo s bábkarom Ivanom Martinkom. Tvorcovia toto dielo opisujú ako multimediálnu bábkovú inscenáciu, v ktorej sa spája práca s bábkou, s fotoaparátom, projektorom, počítačom a živou hudbou.

Tvorbu nitrianskeho Divadla Andreja Bagara bude na festivale tento rok reprezentovať spoločensky angažovaná a súčasne edukatívna inscenácia Kým nastane ticho.

Inscenácie sa zamerajú na virtuálny svet videohier, sexuálne násilie týkajúce sa detí a krehkosť prírody.
foto ilustračná: unsplash.com

Inscenácia hovorí o krehkosti prírody a životného prostredia. Kombinuje audio a videoinštalácie s vstupmi hercov, ktorí na podklade zdokumentovaných občianskych protestov proti neoprávnenej ťažbe dreva v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007 prinášajú súčasný pohľad na vzťah človeka ku krajine a na stav slovenských lesov.

Vstupenky na predstavenia je možné zakúpiť online alebo v pokladnici festivalu v Bode.K7 na Štefánikovej triede.

Televízia Nitrička

Forgot Password